Rugklachten

Rugklachten zijn de meest voorkomende werkgerelateerde aandoening in Europa. Liefst 33% van de Europeanen zegt regelmatig pijn te hebben aan de rug als gevolg van het werk. Het manueel hanteren van lasten en belastende werkhoudingen zijn de voornaamste oorzaken van rugklachten.

Oorzaken van rugklachten
De rug is een complex geheel van wervels, tussenwervelschijven, spieren, pezen, zenuwen,… Herhaaldelijk druk uitoefenen op de wervelkolom veroorzaakt schade aan de tussenwervelschijven. Dit kan op verschillende manieren: door zware lasten te dragen, door verkeerde houdingen aan te nemen tijdens het werken of door net te lang stil te zitten. Meestal is er niet één factor de oorzaak van rugklachten, maar is het een samenloop van omstandigheden.

Bewegingen/houdingen die schadelijk zijn voor de rug:
-       voorover buigen (gekromde rug)
-       naar opzij draaien tijdens het vooroverbuigen
-       zich naar achteren strekken met een last in de handen
-       opzij draaien met een last in de handen
-       lang op een stoel blijven zitten
-       lang gehurkt of op de knieën blijven zitten

Andere risicofactoren die rugklachten kunnen veroorzaken of versterken zijn het manueel hanteren van lasten, lichaamstrillingen, stress, extreme temperaturen, vermoeidheid,…

Wat zegt de wet?
Een specifieke wetgeving in verband met rugklachten bestaat niet. Volgens de welzijnswet is de werkgever verplicht het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk te bevorderen. De werkgever moet ervoor zorgen dat het werk is aangepast aan de fysieke mogelijkheden van de mens en dat overmatige professionele fysieke en mentale vermoeidheid voorkomen wordt. Daarbij moet rekening gehouden worden met de werkorganisatie en de werk- en productiemethoden (bv. minder monotone en tempogebonden arbeid), de inrichting van de arbeidsplaats en arbeidspost, de keuze en het gebruik van arbeidsmiddelen en de psychosociale belasting.
De Codex voor de reglementering van het Welzijn op het Werk bevat wel onder meer delen over trillingen, het manueel hanteren van lasten, arbeidsmiddelen, beeldschermwerk, werkzitplaatsen en rustzitplaatsen.
 

Werknemers sensibiliseren

Wil u uw werknemers sensibiliseren rond ergonomie? Dan bent u bij Prevent aan het juiste adres. Wij maken gepersonaliseerde Safety Days rond ergonomie of een ander thema naar keuze.

customer [at] prevent [dot] be (Contacteer ons om over uw plannen te praten of vraag een offerte)

Klik hier alvast voor een greep uit ons product- en opleidingsaanbod rond ergonomie.