EU Verordening 2023/988 inzake algemene productveiligheid heeft tot doel de veiligheid van producten te vrijwaren en te zorgen voor een eengemaakte markt.
De Codex welzijn op het werk deelt ondernemingen in in vier groepen: A, B, C en D. Deze indeling bepaalt onder meer de opleidingseisen die gesteld worden aan de preventieadviseurs in deze ondernemingen en de verdeling van de opdrachten tussen de interne en de externe dienst.
Op welke wijze is de aanpak van psychosociale risico's opgenomen in de wetgeving? En hoe wordt die wetgeving toegepast? Een overzicht van de aanpak in België en in 9 andere Europese lidstaten.
Verjaardagen, de verwelkoming van nieuwe collega’s of het afscheid van vertrekkers, goede kwartaalcijfers, kerst of nieuwjaar, er is altijd wel een reden voor een feestje op het werk. Maar wat als er iets misloopt? Hoe zit het dan met de verantwoordelijkheden?
Voor het beoordelen van de risico’s van blootstelling aan kwartsstof zijn metingen nodig. Hoe ga je daarbij te werk? Een voorbeeld van metingen uitgevoerd door de FOD Werkgelegenheid in zeven steenverwerkende bedrijven.
Het omzeilen van beveiligingen aan machines die de veiligheid van de gebruiker verzekeren, kan tot gevaarlijke situaties leiden. Deze voorbeelden van arbeidsongevallen kan je gebruiken om het onderwerp bespreekbaar te maken tijdens toolboxmeetings of infosessies. Tips onderaan!
Beveiligingen beschermen de gebruikers van machines tegen risico's. Soms proberen gebruikers die beveiligingen te omzeilen omdat ze die als hinderlijk ervaren. Norm EN-ISO 14119 verplicht fabrikanten om de machine zo te ontwerpen dat de manipulatie van machinebeveiligingen wordt tegengegaan.
Heel wat machines zijn uitgerust met beveiligingen om de veiligheid van de gebruiker te verzekeren. In de praktijk worden zulke beveiligingen soms omzeild, wat tot gevaarlijke situaties leidt. De Duitse koepelorganisatie van arbeidsongevallenverzekeraars ging met behulp van een bevraging na hoe vaak beveiligingen omzeild worden en waarom.
In januari 2023 verscheen er een wet waardoor zogenaamde verplichte normen – normen waar de wetgeving op een dwingende wijze naar verwijst – vrij ter beschikking worden gemaakt. Een NBN webplatform geeft toegang tot een aantal normen.