Preventiecultuur verwijst naar de gedeelde waarden, overtuigingen en gewoonten binnen een organisatie. Door het versterken van de preventiecultuur kan een organisatie welzijn op het werk duurzaam verbeteren.
Werk kan gepaard gaan met psychosociale risico's en leiden tot gevolgen zoals stress, burn-out, pesterijen en alcohol- en drugsmisbruik met vaak frequent of langdurig ziekteverzuim.

Het planmatig aanpakken van veiligheid en gezondheid op het werk is een efficiënte manier om ongevallen en gezondsheidsproblemen terug te dringen. Het opzetten van zorgsystemen, zoals ISO 45001, maakt een systematisch, dynamisch risicobeheer mogelijk.
De interne dienst voor preventie en bescherming op het werk staat de werkgever, de hiërarchische lijn en de werknemers bij tijdens het uitwerken, plannen, uitvoeren en evalueren van een welzijnsbeleid.

Bekijk ook alle andere thema's

Thema's

Alles over welzijn op het werk, ondergebracht in 15 hoofdthema's en meer dan 80 subthema's. Elke themapagina geeft je snel een overzicht en wijst de weg naar verdere informatie.
Ga verder