Eurogip (FR) heeft onderzoek gedaan naar arbeidsongevallen tijdens het telewerken. De analyse gaat over zeven Europese landen (Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje en Zweden) en onderzoekt op welke wijze de arbeidsongevallenverzekering van telewerkers geregeld is.
De Europese enquête over arbeidsomstandigheden (of European Working Conditions Survey - EWCS) van Eurofound biedt sinds 1990 een inzicht in hoe werknemers hun arbeidsomstandigheden ervaren. De resultaten van de enquête 2021 wijzen erop dat 31% van de bevraagde Belgische werknemers meent dat hun werk risico's met zich meebrengt voor hun gezondheid of veiligheid.
Securex en KULeuven voerden een onderzoek uit naar de stijl van leidinggeven en de impact ervan op de werknemer. Er werd gezocht naar verschillen tussen telethuiswerk en kantoorwerk met als theoretische achtergrond de zelfdeterminatietheorie.
Door de gezondheidscrisis heeft telewerk op grote schaal ingang gevonden (27% in januari 2021 t.o.v. 4% in 2019). Het Franse ministerie van Werk heeft onderzoek gedaan naar de impact van de Covid-19-crisis op de arbeidsomstandigheden en het telewerk.
Sinds de coronacrisis werken we vaker van thuis uit. Nu we weer naar kantoor mogen, combineren velen onder ons dat thuiswerk met kantoorwerk. Dat heet hybride werken en heeft zo zijn voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. Bovendien zijn veel bedrijven nog niet aangepast aan deze nieuwe vorm van werken.
Telewerk wordt steeds meer gezien als een goede piste om het professionele en het familiale leven op elkaar af te stemmen. Maar bestaat er een reglementair kader rond?
Het KB van 10 april 2022 (BS van 20 april 2022) wijzigt de praktische modaliteiten voor de organisatie van het telewerk van federale ambtenaren, onder andere over het beschikbaar stellen van de benodigde apparatuur.
Op 7 maart 2022 trad de generieke gids ‘Veilig werken tijdens een epidemie of een pandemie’ in werking. De generieke gids werd uitgewerkt door de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk.
Het nieuwe werken heeft zijn (her)intrede gedaan op onze werkvloeren, gedreven door een motor die ons allen bekend is, de Covid-19-pandemie. Ondanks de vele heersende vooroordelen kan het nieuwe werken een kader vormen voor meer welzijn op het werk. In dit artikel staan we stil bij enkele misvattingen en de impact van deze vorm van werken op het welzijn op het werk. Afsluiten doen we met tips voor de preventieadviseurs.
“Het is alsof ik tegen een zwart gat spreek.” Zo voelt het voor Peter aan wanneer hij voor de webcam staat. Als hij een vraag stelt aan de deelnemers, reageert niemand. Herkenbaar? Online vergaderen en presenteren is voor velen een hele uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat je publiek helemaal mee is? En hoe haal je er voldoening uit?