Risicoanalyse in vijf stappen

Een risicoanalyse is een systematisch onderzoek om na te gaan welke gevaren het werk met zich meebrengt en in welke mate deze gevaren risico's vormen.
Onderwerpen:
©:

gepubliceerd op 14.04.2025 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

Risicoanalyse = verplicht

In het kader van het dynamisch risicobeheersingssysteem is elke werkgever verplicht om een risicoanalyse uit te voeren (codex welzijn op het werk, art. I.2-6). Het is een systematisch onderzoek om na te gaan of er gevaren zijn (inventariseren) en of er schade veroorzaakt kan worden (beoordelen). Op basis van deze analyse kunnen dan aangepaste preventiemaatregelen bepaald worden. 

In de wetgeving staat de algemene verplichting om een dynamisch risicobeheersingssysteem op te zetten op basis van een risicoanalyse. Dat houdt in ieder geval in dat de risicoanalyse de onderneming in zijn geheel moet bekijken met al zijn processen, werknemers en activiteiten. Daarnaast regelt de wetgeving verschillende specifieke thema's in afzonderlijke codex-titels. Denken we maar aan arbeidsmiddelen, beeldschermen, jongeren, chemische agentia,... Voor elk van deze thema's wordt uitgegaan van dezelfde aanpak: een risicoanalyse moet uitwijzen welke preventiemaatregelen zich opdringen. Op die manier wordt elk van deze specifieke onderwerpen geïntegreerd in het globale dynamisch risicobeheersingssysteem. De resultaten van de risicoanalyse worden mee verwerkt in het globaal preventieplan en het jaaractieplan.

Stappen

Onderstaand schema toont de verschillende stappen van een dynamisch risicoanalyse-proces. Stap 1, 2 en 3 vallen onder de omschrijving van de risicoanalyse zoals opgenomen in de codex. Stap 4 en 5 beschrijven de volgende stappen, bepalen en uitvoeren van preventiemaatregelen. Maar, maatregelen zijn geen eindpunt maar de start voor een nieuwe beoordeling van het risico. Zijn de maatregelen effectief? Beperken ze het risico? Zijn bijkomende of andere maatregelen nodig? 
Risicoanalyse is geen éénmalige activiteit. Het is een dynamisch proces dat toelaat om de situatie in kaart te brengen, te verbeteren, bij te sturen en dan opnieuw te analyseren. Zo draagt het bij tot het voortdurend verbeteren van het beleid welzijn op het werk.

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.