Hoe werkt OiRA?
OiRA-tools zijn opgebouwd uit risicostellingen, die de werkgever kan beoordelen met 'ja' of 'neen'. De werkgever wordt gevraagd om na te gaan of het aspect in kwestie al dan niet in orde is in zijn onderneming.
Bij elke risicostelling staat een korte toelichting (waarom is dit aspect belangrijk, aandachtspunten) en verwijzingen naar verdere informatie en de relevante wetgeving.
OiRA voorziet ookvoor elke risicostelling standaardmaatregelen die kunnen ingezet worden om het risico te beheersen. Voor die standaardmaatregelen kan aangeduid worden of ze reeds zijn toegepast in het bedrijf, of dat het risico onvoldoende beheerst is en bijkomende maatregelen nodig zijn. Daarvoor kan gekozen worden uit de standaardmaatregelen of kan een maatregel op maat worden toegevoegd.
In de OiRA-tools zit ook een standaardbeoordeling die de prioriteit van het risico inschat (hoog, gemiddeld, laag). De gebruiker kan die beoordeling overnemen of wijzigen.
Onderaan vind je een voorbeeld van een risicostelling en bijhorende informatie en standaardmaatregelen.
De werkgever kan de gegevens bewaren en ze later bijwerken of aanvullen. Hij kan een risicoanalyse ook delen met andere gebruikers, zodat zij kunnen deelnemen en opmerkingen kunnen toevoegen. Hij kan ook de externe dienst uitnodigen om zijn risicoanalyse te valideren.
Rapporten en plannen
Na het invullen van een OiRA kan je een volledig rapport vragen met een overzicht van alle aspecten die in orde zijn en de verschillende maatregelen die het bedrijf reeds toepast om die risico's te beheersen. Zo'n rapport is handig om bij de hand te hebben als de inspectie langskomt. Aangezien de OiRA-tool op elk moment kan aangepast worden, toont het ook de opvolging en voortgang in het bedrijf.
Het actieplan is een werkdocument in Excel-formaat. Het bevat de geplande acties om de risico's aan te pakken die nog niet onder controle zijn, en geeft de deadline aan voor het implementeren van de maatregelen en de persoon die verantwoordelijk is voor het toezicht. Die gegevens kunnen gebruikt worden om het jaaractieplan of het globaal preventieplan op te stellen.
De voordelen op een rijtje
- De OiRA-tools, oorspronkelijk ontworpen voor kmo's, zijn ook voor grotere bedrijven geschikt.
- De tools zijn praktisch, gebruiksvriendelijk en intuïtief, én bovendien gratis.
- Je hoeft niet de hele analyse in een keer uit te voeren: je kan starten met de analyse, opslaan, informatie zoeken, verder aanvullen, delen met anderen (voor commentaar of validatie), ...
- De rapporten die door de tool worden gegenereerd, kunnen gemakkelijk worden gebruikt om het jaaractieplan of het globaal preventieplan op te stellen.