Het re-integratietraject

Wie een arbeidsovereenkomst heeft en na een langdurige arbeidsongeschiktheid terug aan het werk wil bij zijn werkgever, kan een re-integratietraject onder begeleiding van de arbeidsarts aanvragen. Ook de werkgever kan zo'n traject opstarten, maar daaraan zijn een aantal voorwaarden verbonden. De werknemer is niet verplicht een re-integratietraject te starten.
Onderwerpen:
©:

gepubliceerd op 28.05.24 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

Doel: terug aan het werk

Het re-integratietraject richt zich naar werknemers die langdurig arbeidsongeschikt zijn. Het doel is om hen vlot terug naar de werkvloer te begeleiden, naar dezelfde of een aangepaste job. Een arbeidsongeschikte werknemer moet daarom zo snel mogelijk door de arbeidsarts geïnformeerd worden over de mogelijkheden van het re-integratietraject (art. I.4-71/1). 

Verloop van een re-integratietraject

Een re-integratietraject bestaat uit vier fasen (stappen):

  • de opstart van het traject
  • de re-integratiebeoordeling en de beslissing van de arbeidsarts 
  • de opmaak van het re-integratieplan of gemotiveerd verslag
  • de opvolging en het einde van het re-integratietraject

Wettelijk kader

De belangrijkste bepalingen in verband met het re-integratietraject (soms afgekort tot RIT) zijn samengebracht in de codex over het welzijn op het werk, boek I Algemene beginselen, titel 4 Gezondheidstoezicht, hoofdstuk VI Werkhervatting voor arbeidsongeschikte werknemers. 

Hoofdstuk VI bestaat uit drie afdelingen:

  • Afdeling 1: Contact met de arbeidsongeschikte werknemer met het oog op het informeren over de mogelijkheden bij werkhervatting (art. I.4-71/1)
  • Afdeling 2: Het re-integratietraject van de werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen (art. I.4-72 tot I.4-82)
  • Afdeling 3: Bijzondere procedure in het kader van artikel 34 Arbeidsovereenkomstenwet (art. I.4-82/1).

De bepalingen over re-integratie werden ingevoerd door een KB van 28 oktober 2016 (BS 24 november 2016). In 2022 werden de bepalingen herzien (KB van 11 september 2022, BS 20 september 2022).

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.