Risicobeheer

Een preventiebeleid vergt een gestructureerde en dynamische aanpak: een risicoanalyse ingebed in een dynamisch risicobeheersingssysteem.
 

 

Dynamisch risicobeheersingssysteem = verplicht

De wetgeving zegt duidelijk "Elke werkgever is verantwoordelijk voor de structurele planmatige aanpak van preventie" en introduceert het begrip dynamisch risicobeheersingssysteem. Het dynamisch risicobeheersingssysteem omvat de planning en de uitvoering van het preventiebeleid gebaseerd op een systematische risicoanalyse.

 

Plan-Do-Check-Act in preventie

Het dynamisch risicobeheersingssysteem bestaat uit vier elementen: uitwerking, programmatie, uitvoering en evaluatie/bijsturing (zie figuur). Deze vier elementen zijn geïnspireerd op de  vier basisstappen van de Plan-Do-Check-Act-cirkel. Deze cirkel is de basis van een beleid gericht op voortdurende verbetering. Het implementeren van dit cyclisch proces in (bedrijfs)activiteiten is een voorwaarde voor een kwaliteitsvolle organisatie en draagt bij tot het integreren van preventie in het algemene bedrijfsbeleid.
 

Meer over de wetgeving

dynamisch risicobeheersingssysteem

Risicobeheer

Aan de basis van het dynamisch risicobeheersingssysteem ligt een systematische risicoanalyse gericht op het uitwerken van beheersmaatregelen. Globale beheersmaatregelen genieten de voorkeur boven punctuele maatregelen die enkel inspelen op specifieke risico's.

Meer over risicoanalyse in

Codex omschrijft de begrippen gevaar, risico en risicoanalyse

Risicoanalyse: vier vragen en antwoorden

Praktische tips in
Meest voorkomende fouten bij risicoanalyse
preventMemo: risicobeheer

Participatie

Participatie van alle medewerkers is cruciaal bij een efficiënt risicobeheer. Prevent heeft hulpmiddelen ontwikkeld zoals de Risicometer en het Notitieboekje die daarbij kunnen helpen. Ook trajectbegeleiding preventiecultuur behoort tot de mogelijkheden.
 

Werknemers sensibiliseren
Wil u uw werknemers sensibiliseren rond het belang van hun participatie voor een veiligere werkplek? Dan bent u bij Prevent aan het juiste adres. Wij maken gepersonaliseerde Safety Days rond dit thema of een ander onderwerp naar keuze.

customer [at] prevent [dot] be (Contacteer ons om over uw plannen te praten of vraag een offerte)

Een greep uit ons product- en opleidingsaanbod rond:
- het herkennen en melden van gevaren
- bezin eer je begint
- aanspreken op onveilig gedrag