Technostress

De druk van voortdurende digitale verandering, de noodzaak om je aan te passen, informatieoverbelasting, het vervagen van de grenzen tussen privé en werk... technostress kan soms een bedreiging vormen voor het mentale welzijn op het werk.
Onderwerpen:
©:

Gepubliceerd op 13.05.2025 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

Context

Er duiken voortdurend nieuwe technologieën op en vaak worden ze zonder voorbereiding geïmplementeerd in organisaties. Dit kan bij sommige mensen tot heel veel stress leiden. Door de snelle opeenvolging van nieuwe technologieën kunnen organisaties soms zelf niet volgen: "Ze bereiden je voor op een programma en twee jaar later introduceren ze gewoon iets anders". 

De complexiteit is tweesnijdend: IT-tools worden gemaakt om de taak van de gebruiker te vereenvoudigen, maar er komen er steeds meer bij: 'Vroeger hoefde je alleen maar e-mails te beantwoorden, nu moet je ook actief zijn op Whatsapp, Messenger, Instagram, enz.'

Nieuwe technologieën worden ook vaak ervaren als een zwaard van Damocles: er is dat knagend gevoel van onzekerheid over de job en als men in de pers verhalen leest dat bepaalde banen vervangen dreigen te worden door machines, maakt dat de situatie er alleen nog stresserender op.

Definitie

De term technostress werd begin jaren 1980 geïntroduceerd door klinisch psycholoog Craig Brod (US). Technostress is een variant van stress die veroorzaakt wordt door het overmatig gebruik van informatie- en communicatietechnologieën (ICT) in verhouding tot de aanpassingsmogelijkheden. De combinatie met andere  stressfactoren kan de situatie nog verergeren..

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.