Brandend olielek in fabriek voor verwerking van elastomeerafval

Beschrijving van een brand die ontstond in een Franse fabriek waar elastomeerafval wordt verwerkt. De brand werd veroorzaakt door lekkende olie die vuur had gevat. Er vielen geen slachtoffers, maar het incident had grote economische gevolgen.
Geactualiseerd op:
©:
preventMail 39/2023

Vulkanisatielijn

De brand brak uit op 2 februari 2022 in een bedrijf gespecialiseerd in de verwerking van gerecycleerd elastomeerafval (bv. latex, butyl, banden). De fabriek is gevestigd aan de rand van de stad, in een industriegebied omringd door landbouwbedrijven. De vestiging omvat drie productielijnen, waaronder een vulkanisatielijn die sinds 2021 operationeel is. In de vulkanisatielijn worden vulkanisatiemallen op 180°C voorverwarmd. Die operatie start om 3.30 uur ’s ochtends met de inschakeling van een oliegestookte voorverwarmer. Deze voorverwarmer werd ter plaatse geïnstalleerd door de fabrikant en wordt regelmatig onderhouden. Het oliecircuit heeft een bedrijfsdruk van 4 à 7 bar. Het reservoir bevat 370 liter olie, waarvan een deel zich in de toevoerslangen en in de verwarmingsplaten bevindt. In deze zone is er geen branddetectie.

Het ongeval

Op 2 februari 2022 stelde een operator bij aankomst om 8 uur ’s ochtends vast dat de voorverwarmer van de vulkanisatie-eenheid in brand stond. De ontbranding van de olie – een speciale olie van hoge kwaliteit voor warmteoverdracht en thermoregulatie – moet wellicht tussen 7.45 uur en 8.00 uur gebeurd zijn aangezien de eerste aanwezigen niets hadden opgemerkt. 
De operator activeerde het brandalarm en bestreed het vuur met een brandslang. Hij stopte echter met blussen toen hij besefte dat de brand veroorzaakt werd door brandende olie. 
De brandende olie verspreidde zich verder (de ruimte helde lichtjes af) en het vuur breidde zich uit tot buiten het gebouw. De voorraad afgewerkte producten en verschillende machines die nog geassembleerd moesten worden, vatten vuur. 

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.