Safety Street Evonik Antwerpen: leren met en van elkaar

Goede praktijk (bedrijfscase)
Chemiebedrijf Evonik Antwerpen heeft meer dan 1.000 medewerkers in dienst en werkt samen met zo’n 250 contractoren. Het is dan ook cruciaal om de veiligheidsprincipes continu in het achterhoofd te houden. De ‘Safety Street’ van het bedrijf loodst werknemers en contractoren op een laagdrempelige en interactieve manier naar een nog bewustere veilige manier van werken op de site. Ingenieur Werner Van Acker van Evonik licht het concept toe.
©:

preventFocus 01/2023
artikel en foto’s aangeleverd door Evonik Antwerpen

Geactualiseerd op:

Weg met de schoolse aanpak

Veiligheid is prioriteit. Daar kunnen we het alleen maar roerend over eens zijn. Het aanleren van veiligheidsprincipes en het regelmatig stimuleren van veilig gedrag is op sites in de procesindustrie dus onontbeerlijk. De bestaande opleidingen voldoen echter niet om het veiligheidsbewustzijn nog verder te verhogen. Dat was ook het geval bij Evonik Antwerpen.
 
Werner Van Acker, werkplaatsingenieur en bedenker van de Safety Street bij Evonik Antwerpen: “Tot nog niet zo lang geleden was onze aanpak erop gericht om op een schoolse wijze opleiding te geven. Voorafgaand aan grote projecten of stilstanden lichtten de opleidingscoördinatoren en leidinggevenden slides toe met foto’s of filmpjes en aanwijzingen in verschillende talen aan eigen personeel en contractormedewerkers. Uit de feedback bleek telkens hetzelfde: het is saai, mensen hebben het moeilijk om bij de les te blijven en het is niet zeker dat de anderstalige medewerkers alles begrepen hebben.”
 
“We zagen dat we het anders moesten aanpakken. Onze pogingen om de opleidingen actiever te maken – door bijvoorbeeld de theorie over gasmaskers aan te vullen met praktijkoefeningen – gingen in de goede richting, maar er moest meer veranderen. Dankzij onze collega’s van BASF, ExxonMobil en Total kregen we de gelegenheid om hun aanpak te bekijken en te leren uit hun ervaringen. Vervolgens gaven we onze opleidingscoördinatoren de opdracht om een voorstel uit te werken voor een eigen Safety Street bij Evonik Antwerpen.”

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.