LMRA: een laatste check voor de werken

Goede praktijk (bedrijfscase)
Meestal vindt een risicoanalyse geruime tijd vóór de aanvang van werkzaamheden plaats, zodat de risico’s tijdig geëlimineerd kunnen worden. Ook Total Antwerpen gebruikt Last Minute Risico Analyses (LMRA), net voor de aanvang van werken.
Gearchiveerd Info
Onderwerpen:
©:
PreventActua 20/2008
Geactualiseerd op:

Doel
De bedoeling van de LMRA is dat de werknemers zelf, nét voor ze aan de slag gaan, nog een laatste maal overlopen welke taken ze moeten uitvoeren, hoe ze te werk moeten gaan, wat de aanwezige risico’s en gevaren zijn en ten slotte hoe men deze gevaren kan vermijden of minimaliseren.
Op het ogenblik van de werken kunnen de omstandigheden op de werkplaats immers anders zijn dan ten tijde van de risicoanalyse. Denk maar aan gewijzigde weersomstandigheden (regen, vrieskou,...), maar ook bijvoorbeeld wegenwerken in de buurt van de werkplek, een geparkeerde wagen die een doorgang blokkeert,...

Vanuit chemische industrie
In de (petro-) chemische industrie zijn LMRA’s reeds lang ingeburgerd. Sinds enkele jaren beginnen bedrijven uit andere sectoren stilaan dit systeem over te nemen. De LMRA vervangt immers de klassieke risicoanalyse niet. Ze dient enkel als een extra beveiliging die wordt ingebouwd bovenop de reeds bestaande preventiemaatregelen.
De LMRA moet riscovolle factoren of situaties aan het licht brengen die niet aanwezig of zichtba ar waren ten tijde van de klassieke risicoanalyse. Indien de werknemers dergelijke risicovolle factoren identificeren, mogen ze niet van start gaan met de werken.

Hoe?
Meestal gebruikt men voor LMRA’s checklists of vragenlijsten. Die moeten de werknemers overlopen op de plaats van de werken. In de vragenlijst komen verschillende zaken aan bod. Eerst overloopt de checklist de geplande taken: weet iedereen wat er van hem/haar verwacht wordt? Zijn de noodzakelijke gereedschappen en beschermingsmiddelen aanwezig,...? Daarnaast moeten de werknemers ook nagaan of er zich in de onmiddellijke omgeving geen risicofactoren bevinden. Hiervoor volgen ze eveneens de instructies van de vragenlijst.
Sommige checklists bevatten ook een lijst met risico’s. Indien een van de vermelde factoren aanwezig is op de werkplek, mag men eveneens niet met de werken beginnen.

Knipperlicht
Op die manier functioneert de LMRA als een verkeerslicht. Bij het begin van de LMRA staat het licht op oranje, opletten is dus de boodschap. Vervolgens overloopt men de checklist. Komen er risico’s aan het licht die niet vermijdbaar zijn, dan mag men sowieso niet aan de werken beginnen (= rood licht).
Is het gedetecteerde risico wel vermijdbaar, dan moeten de werknemers nagaan of ze over alle maatregelen en beschermingsmiddelen beschikken. Meestal staan deze eveneens in de lijst opgesomd. Indien alle benodigde beschermingsmiddelen aanwezig zijn, of indien geen risicofactoren aangetroffen worden, dan wordt groen licht gegeven en kan men in alle veiligheid met de werken beginnen.

Gebruik van LMRA’s bij Total Antwerpen
Petroleumproducent Total Antwerpen gebruikt de LMRA’s al ongeveer vijf jaar. De LMRA’s zijn checklists die de werknemers voor de start van alle werken moeten overlopen. Dat gebeurt tijdens een zogenaamde StartWerkBespreking. De verantwoordelijke van de werken neemt alle geplande taken samen met de werknemers door. De verantwoordelijke gaat na of iedereen weet wat hij/zij moet doen en hoe. Daarna bespreken de betrokkenen aan de hand van de checklist alle materialen en beschermingsmiddelen. Naast de standaard-LMRA’s gebruikt Total ook speciale checklists voor risicovolle taken, bv. bij het gebruik van een zuigwagen of wanneer er explosiegevaar is.

De StartWerkBespreking en de LMRA vragenlijst zijn slechts één stap uit de hele procedure bij Total. Zo moet vóór men aan de SWB kan beginnen, de aanvrager van de werken eerst een serie vragen beantwoorden om na te gaan of de werken veilig uitgevoerd kunnen worden. Vervolgens worden zijn antwoorden gecontroleerd door de verantwoordelijke van de uitvoering, die op zijn beurt een vragenlijst over de geplande taken moet invullen. Op die manier controleren de verschillende partijen elkaar en is er dus een extra beveiliging ingebouwd.
U kan een voorbeeld van de checklist hier downloaden

 

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.