Leren uit ongevallen: Verstikt in besloten ruimte

Informatie voor werknemers
Een arbeider verstikte en liet bijna het leven tijdens werken in een besloten ruimte. Een defect lastoestel lekte argon in de ruimte. Wat gebeurde er? En wat kan je als werknemer zelf doen om zo'n ongeval te vermijden?
Geactualiseerd op:
©:

gepubliceerd op 06.02.24 door de redactie, prevent.be

Ongevalsbeschrijving

Tijdens laswerken in een besloten ruimte geraakte een lasser in een coma. Wat was er gebeurd?

Laswerken in een metalen tank

De werknemer was bezig met laswerken in een metalen tank. Toen een collega kwam kijken hoe de werken opschoten, zag hij zijn collega bewusteloos op de bodem van de tank liggen. Hij riep om hulp, ging zelf de tank binnen en verloor meteen ook het bewustzijn. Reddingswerkers, goed uitgerust met onafhankelijke ademhalingsbeschermingsmaskers, slaagden erin om beide mannen te bevrijden. 

Verstikking

Het onderzoek achteraf wees uit dat er bij het lassen argon lekte uit de lastoorts. De aanwezigheid van argon doet het zuurstofgehalte dalen met als gevolg dat beide werknemers verstikten. Beiden overleefden het ongeval maar ze liepen wel hersenletsel op. De lasser lag 12 dagen in coma. Achteraf ondervond hij moeite met het geheugen, praten, lopen en het bewegen van zijn linkerarm. Hij moest een lange en moeizame revalidatie doorlopen. Ook zijn collega heeft blijvende gevolgen door de schade aan de hersenen.

Bron: HSE

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.