DNEL: grenswaarde?

De DNEL (Derived No Effect Level) is het blootstellingsniveau waaronder geen effect op de menselijke gezondheid wordt verwacht. Is de DNEL hetzelfde als een grenswaarde?
©:

gepubliceerd op 18.06.2025 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

DNEL: Niveau van blootstelling zonder effect 

DNEL staat voor derived no-effect level of afgeleide niveau zonder effect. De omschrijving staat in de REACH verordening (2006/1907/EG). Het gaat om blootstellingsniveaus die bij de blootstelling van de mens aan de stof niet mogen worden overschreden (bijlage I  1.0.1). DNEL worden beschouwd als blootstellingsniveaus waaronder een stof de menselijke gezondheid niet schaadt

REACH verplicht fabrikanten en importeurs van chemische stoffen om DNEL's te berekenen als onderdeel van hun chemische veiligheidsbeoordeling voor alle chemische stoffen die in hoeveelheden van 10 ton of meer per jaar op de markt worden gebracht. 

Opmerking: Naast DNEL zijn er ook nog DMEL. DMEL staat voor Derived Minimal Effect Level. Dit  'afgeleid minimaal effectniveau' wordt gebruikt voor kankerverwekkende stoffen waarvoor geen veilige drempel kan worden vastgesteld, maar waarbij wel een waarde kan aangegeven worden voor een aanvaardbaar risico. 

Verschillende DNEL

Er zijn verschillende DNEL afhankelijk van 

  • het type populatie: werknemers, consumenten of mensen die indirect via het milieu kunnen worden blootgesteld; eventueel ook kwetsbare deelpopulaties zoals kinderen of zwangere vrouwen
  • de duur: acute of langetermijneffecten 
  • plaats van het effect: systemisch effect of lokaal effect
  • de blootstellingsroute: inademing, huid, inslikken.

Bepaling DNEL

De fabrikant moet DNEL's bepalen op basis van de beoordeling van de risico's van de chemische stof voor de meest waarschijnlijke blootstellingsscenario's. De werkwijze voor het bepalen van de DNELs staat beschreven in bijlage I van de REACH verordening (I 1.4). ECHA beveelt aan om uit te gaan van het gevoeligste toxicologische effect met schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Op basis van de beschikbare gegevens moet een reeks extrapolatiefactoren worden gebruikt voor het berekenen van de DNEL. Vandaar de benaming "derived" of "afgeleid". Die extrapolatiefactoren worden gehanteerd om omrekeningen te kunnen maken voor waarden van bijvoorbeeld van proefdier naar mens, van oraal naar inhalatie of van kortstondige naar langdurige blootstelling.

Informatie over DNEL

Fabrikanten nemen de informatie over DNEL op in het chemisch veiligheidsrapport (chemical safety report) en ook in het veiligheidsinformatieblad of Safety Data Sheet (SDS).

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.