Traditionele werkplekken scoren best

In Nederland zijn de resultaten bekendgemaakt van het vierde Nationale Werkplekonderzoek. Uit dat onderzoek, dat gevoerd werd bij 900 werknemers uit de gezondheidszorg, overheid en zakelijke dienstverlening, blijkt dat de werknemers de voorkeur geven aan traditionele kantooromgevingen. 

Meer dan de helft (64%) van de werknemers heeft liever een vaste werkplek dan een flexplek. 57% opteert nog steeds voor de klassieke vergaderopstelling met een tafel en stoelen in plaats van alternatieve opstellingen.

Voor de werknemers zijn de belangrijkste elementen in een kantooromgeving het contact met de collega's (59%), frisse lucht (47%), de hoeveelheid licht (45%), het klimaat (41%) en mate waarin de werkomgeving is afgestemd op de werkzaamheden (31%). 

De onderzoekers concluderen dat de werknemers vooral belang hechten aan persoonlijk contact en intermenselijke relaties. Schouderklopjes en de dagelijkse contacten met de collega's maken het werk aangenaam. Flexplekken, thuiswerk en andere vormen van het nieuwe werken bemoeilijken dit echter. 

 

: PreventActua 06/2012