Verplicht opleidingsplan

Bedrijven met minstens 20 werknemers moeten elk jaar een opleidingsplan opstellen. Hoewel de verplichting van een opleidingsplan buiten het werkterrein van de preventieadviseur valt, is het interessant om ervoor te zorgen dat de geplande opleidingen ook gericht zijn op welzijn op het werk.
©:

gepubliceerd op 07.03.24 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

Wat is het opleidingsplan?

Een opleidingsplan geeft een overzicht van de opleidingen en de doelgroepen (werknemers) die in de onderneming gepland zijn in het volgende jaar.

Verplichting

Het opstellen van een opleidingsplan is verplicht voor alle werkgevers die 20 of meer werknemers in dienst hebben op basis van de wet van 3 oktober 2022 houdende diverse arbeidsbepalingen (hoofdstuk 9 Opleidingsplannen) (BS van 10 november 2022). Werkgevers met minder dan 20 werknemers zijn vrijgesteld van die verplichting. De regelgeving is van toepassing sinds 1 september 2022.

Sociale dialoog

De inhoud van het opleidingsplan moet voor advies worden voorgelegd aan de ondernemingsraad (niet het comité pbw). Als er binnen het bedrijf geen ondernemingsraad is, wordt het ontwerpopleidingsplan meegedeeld aan de vakbondsafvaardiging of, bij afwezigheid van de vakbondsafvaardiging, rechtstreeks aan de werknemers. 

Jaarlijks, vóór 31 maart

De ondernemingsraad brengt ten laatste op 15 maart advies uit en het opleidingsplan wordt uiterlijk op 31 maart vastgesteld. Het opleidingsplan wordt voor een minimumduurtijd van een jaar gesloten, maar met instemming van de werknemers of hun vertegenwoordigers kan de werkgever een plan voor meerdere jaren opstellen.

Vorm

De werkgever bepaalt vrij de vorm van het opleidingsplan. Er is geen verplicht model maar op sectorniveau kan er wel een collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten worden over de minimumvoorwaarden waaraan een opleidingsplan moet voldoen.

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.