Huidkanker: hoe voorkomen en opsporen?

Informatie voor werknemers
Huidkanker is een van de meest voorkomende kankers ter wereld. Volgens de Stichting tegen Kanker krijgt een op de vijf Belgen voor zijn 75e huidkanker. Uv-stralen zijn een grote veroorzaker van deze ziekte. Gelukkig is het ook een van de gemakkelijkst vermijdbare vormen van kanker. Wat kan je doen om huidkanker te voorkomen? En hoe kan je jezelf erop controleren? Onderaan het artikel vind je een quiz om je kennis te testen.
©:

gepubliceerd op 11.06.24 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

Verschillende vormen

  • Een maligne melanoom (of gewoon ‘melanoom’) is een kwaadaardige huidtumor. Met 8% is het de minst voorkomende vorm van huidkanker, maar wel de meest agressieve. Het kan mensen van alle leeftijden treffen, in tegenstelling tot andere types die vaak bij oudere mensen voorkomen. Een melanoom kan zich manifesteren als een plek die donker gepigmenteerd raakt, onregelmatige randen krijgt of in de loop van de tijd van kleur verandert, of als een snelgroeiende roze of rode bult.
  • Een basocellulair carcinoom is de meest voorkomende kwaadaardige huidtumor bij de witte bevolking. Ongeveer 70% van de gevallen van huidkanker zijn basaalcelcarcinomen. Het is gelukkig de minst kwaadaardige vorm: het groeit langzaam en enkel in zeer zeldzame gevallen ontstaan er uitzaaiingen. Het komt vooral voor bij mensen ouder dan 45 jaar. Een basaalcelcarcinoom ziet er meestal uit als een verhoogde huidkleurige bult of roze vlek met een glanzend, parelachtig randje, een wondje dat niet geneest, of een licht korstige bult die langzaam groeit.
  • Een spinocellulair carcinoom (of plaveiselcelcarcinoom) is een kwaadaardige huidtumor die vooral voorkomt op plaatsen die vaak in de zon komen (bv. gezicht en bovenkant van de handen). Spinocellulair carcinomen zijn goed voor ongeveer 20% van de huidkankers. Ze zijn kwaadaardiger dan basocellulair carcinomen en kunnen uitzaaien als je er niet tijdig bij bent. Het komt vooral voor bij mensen ouder dan 60 jaar. Een spinocellulair carcinoom presenteert zich als een korstige bult die snel kan groeien of ulcereren en vochtig kan worden.
  • Er bestaan ook nog andere, meer zeldzame vormen van huidkanker.

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.