Leren uit ongevallen: Een nagel in de hersenen

Nagelpistool
Informatie voor werknemers
In Maleisië schoot een dertigjarige bouwvakker zichzelf per ongeluk in het oog met een nagelpistool. De nagel kwam terecht in de hersenen van de man, maar gelukkig slaagden de artsen erin om het voorwerp veilig te verwijderen. Hoe kon dit ongeval gebeuren? En wat mag je nooit doen bij het gebruik van een nagelpistool?
Geactualiseerd op:
©:

gepubliceerd op 20.02.24 door de redactie, prevent.be

Wat was er gebeurd?

De man gebruikte een pneumatisch nagelpistool op een bouwplaats en droeg daarbij geen veiligheidsbril. Toen het pistool plotseling blokkeerde, wilde de arbeider controleren waarom het niet meer werkte en keek in de loop van het apparaat. Het mechanisme ging af en een nagel werd door zijn linkeroog geboord en kwam terecht in zijn hersenen. De man realiseerde zich aanvankelijk niet wat er gebeurde en ging zelf naar het ziekenhuis om zijn bloedend oog te laten behandelen. Artsen ontdekten de nagel op röntgenfoto's van de schedel van de patiënt. De nagel van 3,2 cm lang was duidelijk zichtbaar en zat vast in de frontale hersenkwab, die essentieel is voor beweging en spraak. Als bij wonder had de nagel geen slagaders of zenuwen aangetast, waardoor de man na zijn operatie goed herstelde en geen langdurige schade opliep.

Draag je pbm!

De omstandigheden van het ongeval staan te lezen in het medisch rapport, dat opgesteld werd door het team dat de patiënt heeft behandeld. De artsen wilden zo benadrukken dat de patiënt erg veel geluk heeft gehad. Aangezien dergelijke nagelpistolen een hoge vuursnelheid hebben (in dit geval 45,7 m/s), is het belangrijk om de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) te dragen, zoals een veiligheidsbril en een gelaatsscherm.


Bron: cureus.com

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.