Duur
1/2 dag
Type opleiding
Praktische opleiding

Fysieke activiteiten zijn goed voor het musculoskeletale systeem, maar als taken en inspanningen te belastend worden kan dit negatieve gevolgen hebben. Door verkeerde lichaamshoudingen of -bewegingen en repetitieve of extreem snelle bewegingen kunnen musculoskeletale vermoeidheid, pijn of aandoeningen ontstaan

Inzicht in het ontstaan van klachten en de toepassing van ergonomische principes op de werkplek (en de thuissituatie) zijn belangrijk om ergonomie-gerelateerde klachten te vermijden en aan te pakken. 

Doelstellingen

De opleiding wil aan de deelnemers kennis bijbrengen omtrent de werking van de rug en het spier-skeletsysteem, hen leren begrijpen hoe deze kan worden aangetast en hoe aangepaste maatregelen toe te passen. De deelnemers werken vaak in belastende houdingen die op termijn tot langdurige klachten kunnen leiden. Doel is om deze belasting te verminderen en rugvriendelijke technieken aan te leren.

De deelnemers zijn na het volgen van de opleiding bekwaam om:

  • Risico’s op overbelastingsletsels te analyseren 
  • Rugsparende til- en heftechnieken toe te passen
  • Correcte houdingen en bewegingen aan te nemen
  • Te communiceren over aanwezige risico’s en mogelijke preventiemaatregelen

Inhoud

Theorie met interactieve inbreng 

  • Uiteenzetting over de werking van rug, nek en schouders
  • Ontstaan van musculoskeletale aandoeningen
  • Rugsparende hef- en tiltechnieken
  • Houdingen en bewegingen 
  • Interactieve reflectie vanuit de praktijk.

Praktijksessie 

In de praktijksessie worden een aantal bewegingen geoefend. De deelnemers leren om op een rugsparende manier lasten te tillen en te verplaatsen en een correcte houding aan te nemen om rug en ledematen te beschermen. Zij doen dit afwisselend individueel, met 2 of in kleine groepjes. De oefeningen gebeuren bij voorkeur met eigen materiaal uit de werkomgeving van de deelnemers. 

Alternatief van de sessie kan een coaching op de werkplek zijn, waarbij de deelnemers tijdens de werkzaamheden gevolgd en gecoacht worden op rugsparende hef- en tiltechnieken, houdingen en bewegingen. 

Stretchoefeningen

De deelnemers oefenen op het einde van de opleiding een aantal stretchhoudingen om het lichaam meer flexibiliteit te geven.

Duur

De opleiding duurt ½ dag en kan aangevuld worden met andere modules uit het thema ergonomie, of uit coaching-oefeningen op het terrein. 

Attest

De deelnemers ontvangen een attest van deelname

Deze opleiding staat voorlopig niet gepland. Heeft u interesse?