Delhaize

 

Gezondheid en welzijn bij Delhaize

Delhaize wil haar werknemers een aantrekkelijke werkplek bieden en daarom maakt gezondheid deel uit van de strategie sinds 2003.

Delhaize wil een werkomgeving creëren die de werknemers stimuleert om op een proactieve manier te zorgen voor de eigen gezondheid. Als resultaat wil Delhaize streven naar een verminderd absenteïsme.

Er werd gekozen voor een holistische aanpak. Dit betekent dat in de welzijnsprojecten aandacht wordt gegeven aan alle welzijnsaspecten en niet aan één aspect per keer. Gezondheid maakt daarom deel uit van de strategie over werk-privé balans en welzijn. Deze strategie wordt opgevolgd door een multidisciplinair team en wordt gesteund door een lid van het leidinggevend commitee.

In de praktijk komt deze holistische aanpak neer op het aanbieden van cross-disciplinaire acties. Dit wil zeggen dat er in elke actie ook een link vervat zit naar de andere acties.

De 5 belangrijkste initiatieven die genomen worden in Delhaize zijn de volgende:

·                Gezondheidsmonitoring met cholesterol screening

·                Stop met roken campagne

·                Communicatie over gezonde voeding

·                Promotie van beweging

·                Training

 

Gezondheidsmonitoring en cholesterol screening

Delhaize startte met de cholesterol screening omwille van het stijgend voorkomen van cardiovasculaire aandoeningen. Het doel van de gezondheidsmonitoring is ook om de werknemers specifiek advies te geven gerelateerd aan hun risico profiel.

 

Stop met roken campagne

Op 1 januari 2006 werd roken verboden in Delhaize. Rond dezelfde periode werd de campagne gelanceerd om de werknemers aan te moedigen te stoppen met roken.

Delhaize betaalt 2 bezoeken aan de dokter en medicijnen ter behandeling van nicotine verslaving terug. De Stop met roken campagne is in overeenstemming met de cholesterol campagne en beide worden gesteund door brochures, posters, artikels in het bedrijfsmagazine, enz.

 

Gezonde voeding

Verschillende folders en brochures zijn beschikbaar in elke winkel. Posters worden opgehangen ter promotie van gezonde eetgewoonten.

Een gratis pakje met twee appels en een flesje water werd bedeeld in combinatie met een folder met uitleg over de voedingspyramide.

Elke maand wordt in het bedrijfsmagazine aandacht gegeven aan gezonde leefgewoonten.

 

Preventie van alcohol en drugs

Een beleid rond alcohol en drugs werd ingevoerd en omvat een gedragscode, interventieprocedures en afgebakende rollen en verantwoordelijkheden.

Alle werknemers worden gesensibiliseerd omtrent alcohol en drugs en reeds 1500 managers werden getraind in het onderwerp.

 

Promotie van beweging

Op de website kunnen de werknemers een agenda raadplegen met alle bewegingsactiviteiten waar Delhaize kortingen voor biedt.

Ook in de communicatie omtrent deze activiteiten wordt de holistische aanpak toegepast. De training om WMSA Werkgerelateerde musculoskeletale aandoeningen te voorkomen en ergonomische werkhoudingen te promoten wordt gelinkt aan het promoten van beweging.

 

Resultaten

Op 2 jaar tijd, werden reeds 7000 werknemers gescreend op cardiovasculair risico. Sinds de start hebben 10% meer medewerkers een goed cholesterolgehalte.

275 werknemers hebben beroep gedaan op het programma stoppen met roken sinds januari 2006. Algemeen is het aantal niet-rokers gestegen met 18% sinds de start van de campagne.

Ongeveer 13000 werknemers namen deel aan een training over stress of ergonomische werkhouding waar ook de link werd gelegd naar het belang van een gezonde leefstijl met inbegrip van gezonde voeding en beweging.

Sinds januari 2006 werden 3500 werknemers ingeënt tegen tetanus en jaarlijks 2300 tegen griep.

 

Delhaize concludeert: ‘Gezondheid en welzijn is er om te blijven, het is een deel van onze strategie’.