Belgen hebben twee weken vakantie nodig om tot rust te komen

Hr-dienstverlener SD Worx voerde een onderzoek uit bij 10.119 Europese werknemers, waaronder 1.098 Belgen, rond de vraag hoe Europese werknemers omgaan met de opname van vakantiedagen. Volgens het onderzoek zouden Belgische werknemers gemiddeld twee weken vakantie nodig hebben om hun batterijen op te laden.

Tot rust komen
Europese werknemers geven uiteenlopende antwoorden op de vraag hoeveel vakantie ze nodig hebben om tot rust te komen. Belgische werknemers hebben bijvoorbeeld gemiddeld 16 dagen nodig om de batterijen op te laden. Dat komt ongeveer overeen met het Europese gemiddelde van 17 dagen. In het Verenigd Koninkrijk zouden 8,5 dagen dan weer volstaan, terwijl Spanjaarden en Finnen aangeven veel meer tijd nodig te hebben: respectievelijk 27 en 34 dagen.
Hoewel de helft van de Belgen een lange vakantie verkiest, vindt 36% het fijner om een verlengd weekend of een dagje vrijaf te nemen. Dat laatste ligt in lijn met het Europese gemiddelde van 33%. In Zweden geniet deze optie slechts bij 24% de voorkeur.
 
Flexibiliteit
58,4% van de Belgische werknemers geeft aan dat ze vakantie kunnen nemen wanneer ze dat willen. Dat komt ook overeen met het Europese gemiddelde. Voor werknemers die tijdelijk of parttime werken, ligt dat wel iets moelijker: respectievelijk 51% en 47% van hen kan vakantie nemen als ze er nood aan hebben.
Meer dan vier op de tien Belgen (42%) hoeven hun vrije dagen zelfs niet op voorhand aan te vragen, wat meer is dan het Europese gemiddelde van 37%.
 
Werk-privébalans
Chief HR Officer bij SD Worx Cathy Geerts benadrukt het belang van flexibiliteit bij de vakantieplanning: “Het is belangrijk dat medewerkers voldoende flexibiliteit ervaren bij hun vakantieplanning zodat ze een optimale work-lifebalance kunnen nastreven. Hoe die balans er uiteindelijk uitziet, verschilt van medewerker tot medewerker. De ene koppelt vakantie graag volledig los van het werk, terwijl de ander graag een helikopterzicht bewaart.”
 
Bron: sdworx.be
: preventMail 24/2022