Nieuws

Focus op... de vorming van preventieadviseurs

Focus op... de vorming van preventieadviseurs
De wetgeving bevat heel wat bepalingen die verduidelijken welke deskundigheden en opleiding vereist is voor preventieadviseur.

Sensibiliseringsmateriaal: Veiligheid, een gedeelde verantwoordelijkheid

Veiligheid, een gedeelde verantwoordelijkheid
Het gedrag van elke werknemer op de werkvloer is een belangrijke, maar vaak vergeten factor, bij arbeidsongevallen. Iedereen dient zijn verantwoordelijkheid te nemen om een veilige werkomgeving te creëren.

preventFocus - Risico’s en arbeidsongevallen analyseren met ‘Human Factor’ en ‘MUOPO’ (deel 1)

preventFocus - Risico’s en arbeidsongevallen analyseren met ‘Human Factor’ en ‘M
  In een nieuwe artikelenreeks gaat Guy Debleeckere op zoek naar een eenvoudige, alomvattende, systemische manier om risico’s en ongevallen te analyseren.

Wij ontmoeten je graag op de volgende beurzen

Wij ontmoeten je graag op de volgende beurzen
Breng ons een bezoek tijdens het event Worksafe Flanders!

Focus op... arbeidsmiddelen voor werken op hoogte

Focus op... arbeidsmiddelen voor werken op hoogte
Ladders, steigers, ... het zijn maar enkele arbeidsmiddelen die courant gebruikt worden om werken op hoogte uit te voeren. In de wetgeving zijn verschillende bepalingen terug te vinden die dit soort werk regelen.

Sensibiliseringsmateriaal: Struikelen, uitglijden en vallen

Sensibiliseringsmateriaal: Struikelen, uitglijden en vallen
Valpartijen vormen een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen op het werk. De slachtoffers zijn vaak langdurig arbeidsongeschikt. Met de juiste houding kan je echter heel wat ongevallen voorkomen.

preventFocus - Normen voor veiligheidsschoenen

preventFocus - Normen voor veiligheidsschoenen
De vereisten voor schoenen met beschermende eigenschappen zijn beschreven in vier basisnormen: EN ISO 20344, 20345, 20346 en 20347.

preventAwards 2022 voor beste eindwerken

preventAwards 2022 voor beste eindwerken
Op vrijdag 21 oktober 2022 reikte Prevent de getuigschriften uit aan de afgestudeerden van preventAcademy van het afgelopen jaar. Dat waren er maar liefst 177. Een van de hoogtepunten van de proclamatie was de uitreiking van de preventAward die het beste eindwerk in zijn categorie beloont. De categorieën zijn: preventieadviseur niveau 1, 2 en psychosociale aspecten, hogere veiligheidskunde, milieucoördinator en veiligheidscoördinator. Wie waren de genomineerden en wie zijn de winnaars? Wie 16/20 of meer behaalde op zijn/haar eindwerk, werd genomineerd voor de preventAward van zijn afstudeerrichting. De cursist met de hoogste score mocht een preventAward mee naar huis nemen.

Winnaars fotowedstrijd 2022

Een driekoppige jury heeft drie winnaars gekozen uit de inzendingen van dit jaar. Net als de voorbije jaren was het ook dit jaar niet gemakkelijk om een winnaar aan te duiden.

ErgoScan® in uw bedrijf

Prevent ErgoScan in uw bedrijf

Wist u dat... Prevent ook een ErgoScan® kan uitvoeren in uw bedrijf?

Terug aan het werk na afwezigheid om medische redenen: handleiding voor werkgever en werknemer

Prevent en Idewe hebben in opdracht van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg een tweetal brochures opgesteld om langdurig zieke werknemers te reïntegreren.

Ergoscan: analyse van ergonomische knelpunten en praktische aanbevelingen

De Ergoscan is gebaseerd op observaties en analyses van de werkposten door een ergonoom. Het resultaat zijn gerichte en praktische aanbevelingen om het risico op musculoskeletale aandoeningen te verminderen. 

Winnaar iPad op Secura

Op de Secura beurs kon je als bezoeker aan de stand van Prevent een iPad Mini winnen. Tom Vanderstappen was de gelukkige. Tom werkt bij de Stad Aarschot en heeft er een breed takenpakket. Hij werkt er als ploegverantwoordelijke van de verkeersdienst, de onderhoudsdienst, de dienst logistiek en de winterdienst.

 

Winnaar in de kijker

Als je je tijdens onze eindejaarsactie abonneerde op het complementaire pakket PreventAssist en PreventLex, maakte je kans op een iPad Air 2. Barbara Craenen van GOB De Kiem in Aarschot kwam als winnaar uit de bus.

PreventActio: Een maandblad ter ondersteuning van de veiligheidscultuur

Communiceren en sensibiliseren in functie van een verbetering van de veiligheidscultuur is een continu proces waarin voortdurend getracht wordt om de aandacht en de alertheid van alle medewerkers voor de veiligheid in de organisatie te behouden.

Filmmateriaal voor het versterken van de veiligheidscultuur

Voor het versterken van de veiligheidscultuur is de preventieadviseur vaak op zoek naar didactische hulpmiddelen. 

Veiligheidscultuurtraject: Daf case study

In Nederland heeft Prevent met succes een cultuurtraject bij DAF Trucks begeleid waarbij het bedrijf heeft ingezet op communicatie en sensibilisatie die verder reikt dan enkel de overdracht van kennis over veiligheid. 

 

Een iPad Air voor de nieuwste klant

Uit de geïnteresseerden van ons online aanbod via www.prevent.be trok een onschuldige hand deze winnares van een gloednieuwe iPad Air: Inge Roosen, van het Grobbendonkse meststoffenbedrijf Janssens Smeets.

 

 

Vier nieuwe opleidingsfilms in het Safety-TV aanbod

Safety-TV bestaat uit krachtige opleidingsfilms die de boodschap op een aantrekkelijke, moderne manier overbrengen. Zowel de goede praktijken als de mogelijke gevolgen van het niet-naleven van de regels worden levensecht in beeld gebracht.

4 nieuwe titels zijn toegevoegd aan het aanbod: 

Bouw: basisprincipes veiligheid 
Lawaai en gehoorbescherming 
Grensoverschrijdend gedrag op het werk 
Ouderenzorg.

Test Safety-TV gratis uit.

Nieuwe symbolen voor gevaarlijke producten: bent u er klaar voor?

De CLP verordening (EG/1272/2008) wijzigde de indeling en etikettering van gevaarlijke producten. De vertrouwde oranje gevarensymbolen maakten plaats voor ruitvormige rood-zwarte symbolen. Op 1 juni 2015 loopt de overgangstermijn af. Van dan af moeten alle producten de nieuwe symbolen dragen.