Nieuws

Onze cursisten aan het woord

Een nieuw jaar, een nieuwe start! Dat geldt ook voor onze multidisciplinaire basismodule. We verwelkomden deze maand weer vele nieuwe gezichten, waaronder Elke en Anja.

Prevent op ISO 45001 launch event: bijkomende editie op 5 maart

Naar aanleiding van de publicatie van de langverwachte ISO 45001-standaard, organiseert het NBN (Bureau voor Normalisatie) op 6 maart het ISO 45001 launch event Creating a healthier & safer workplace. Gezien de grote toeloop, wordt een bijkomende editie georganiseerd op 5 maart.

Affiches als sensibilisatiemateriaal

De affiches "Een rug voor het leven? Til verstandig" en "Leef in evenwicht" kunnen voor u als preventieadviseur een belangrijk hulpmiddel zijn om werknemers ervan bewust te maken dat hoe ze nu omgaan met hun lichaam, impact zal hebben op hun hele verdere leven.

Online-Training TV: Ouderenzorg: veiligheid & gezondheid voor zorgverleners

Werken in een rust- en verzorgingstehuis gaat gepaard met specifieke risico’s en gevaren, met als gevolg gezondheidsproblemen en medewerkers die ziek thuis blijven. Vaak gaat het om rugklachten door het veelvuldig tillen of verplaatsen van bewoners. Maar in een rust- en verzorgingstehuis komen ook andere risico’s en gevaren voor, zoals het gedrag van bewoners die soms agressief zijn.

PreventFocus: Werken tot pensioenleeftijd niet werkbaar?

PreventFocus magazine - januari 2018 In de maanden maart en april 2017 hebben zo’n 14.500 werknemers de online ABVV-enquête Modern Times ingevuld. Daaruit blijkt dat meer dan 40% van de ondervraagden zich lichamelijk en/of mentaal niet in staat voelt om hun huidige functie tot de pensioenleeftijd te blijven uitoefenen.

Affiches als sensibilisatiemateriaal

De affiches "Agressie is onaanvaardbaar" en "Respecteer elkaar: Pesten is onaanvaardbaar" kunnen voor u als preventieadviseur een belangrijk hulpmiddel zijn in uw sensibilisatiecampagne over de gevaren van grensoverschrijdend gedrag op het werk.

Online-Training TV: Grensoverschrijdend gedrag op het werk

Pesten, ongewenst seksueel gedrag en geweld zijn gedragingen die niet door de beugel kunnen. Niet in je privéleven, of in het openbaar, en ook niet op het werk. 

PreventFocus: Rechtspraak m.b.t. Ongewenst Grensoverschrijdend Gedrag op het Werk

De Algemene Directie Humanisering van de Arbeid heeft onlangs, in twee stapjes, een overzicht gepubliceerd van de beslissingen van arbeidshoven en -rechtbanken over rechterlijke uitspraken bij klachten over OGGW (de verzamelnaam voor geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk) in ondernemingen.

Prevent nieuwjaarswens

Gezonde voeten

Affiches als sensibilisatiemateriaal

Met de affiche "Nachtwerk, ploegenwerk. Extra aandacht voor je gezondheid" kan u als werkgever uw werknemers bewustmaken van de risico's van nacht- en ploegenwerk.

Online-Training TV: Vermoeidheid bij chauffeurs voorkomen

Het is belangrijk dat u weet hoe vermoeidheid ontstaat en hoe u ermee kan omgaan. Of u nu lange of korte trajecten aflegt, of met een auto, een vrachtwagen of een ander voertuig rijdt. Ongevallen door vermoeidheid zijn vaak ernstig omdat bestuurders die indommelen, niet remmen en aan volle snelheid tegen een hindernis knallen.

PreventFocus: Het belang van een goed slaappatroon

PreventFocus magazine - november 2017 - Tot halverwege de jaren 50 dachten wetenschappers dat mensen ‘offline’ zijn wanneer ze slapen. Ondertussen staat de wetenschap veel verder en heeft men veel geleerd over het onderwerp slaap. Men weet hoe ons brein actief is tijdens het slapen,maar nu pas wordt duidelijk hoe belangrijk een goed slaappatroon is voor de mens en welke invloed een tekort aan slaap heeft op het dagelijks functioneren.

Boek: Actuele uitdagingen voor de veiligheid en de gezondheid op het werk

In het boek 'Actuele uitdagingen voor de veiligheid en de gezondheid op het werk', bundelt Jan Van Peteghem zijn inzichten op de actuele ontwikkelingen in preventie en bescherming op het werk. De auteur kende een lange carrière in de academische wereld maar ook in het management van interne en externe preventiediensten.

FOOD: Zwaarlijvigheid bestrijden via vraag en aanbod - Uw dagelijks evenwicht

Tijdens de werkdag is het vaak moeilijk om gezond te lunchen. Het voedselaanbod rond de bedrijven is soms niet gevarieerd genoeg. Maar de werkplek biedt een mooie kans voor de verbetering van de gezondheid en het welzijn van werknemers en dus ook de verhoging van hun productiviteit en de vermindering van het absenteïsme.

Affiches als sensibilisatiemateriaal

Met de affiches "Slip- en struikelgevaar" en "Struikelgevaar - vermijd obstakels" kan u als werkgever uw werknemers bewustmaken van het gevaar op struikelen, uitglijden en vallen.

Online-Training TV: Struikelen, uitglijden en vallen

De keuze van vloerbekleding is belangrijk in de preventie van valpartijen. Valpartijen hebben echter ook vaak andere oorzaken.

PreventFocus: De keuze van de bevloering in een kantooromgeving

PreventFocus magazine - oktober 2017 -  De ideale vloerbekleding bestaat niet, ook niet in een administratief milieu, waar de gebruiksomstandigheden minder veeleisend zijn. Er zijn verschillende aandachtspunten waarmee rekening moet gehouden worden bij de keuze van de bevloering: hygiëne, onderhoud, akoestiek, valrisico, ...

Nieuwe uitgave: Welzijn op het werk

Provinciaal Veiligheidsinstituut i.s.m. CoBePrev, editie 2017

Focus op de Codex Welzijn op het werk

www.preventlex.be

Affiches als sensibilisatiemateriaal voor positief gedrag op het werk

Met de affiches "Verbale agressie leidt tot niets" en "Steun je nieuwe collega's" kan u als werkgever positief gedrag op het werk stimuleren.