Deconnectie: een must voor het mentale welzijn

Deconnectie
Informatie voor werknemers
Ons brein en lichaam hebben een goede afwisseling nodig tussen online en offline zijn. In heel wat bedrijven zijn dan ook afspraken gemaakt over deconnectie. Heb je het moeilijk om te deconnecteren? Lees dan zeker deze tips.
Geactualiseerd op:
Onderwerpen:
©:

gepubliceerd op 05.03.24 door de redactie, prevent.be

Impact van bereikbaarheid

Deconnectie betekent het loslaten van digitale communicatiemiddelen. Dat is voor velen minder evident dan het lijkt. Via de smartphone kunnen we 24/7 aan onze professionele e-mails en apps. Op die manier vervagen de grenzen tussen werk en privéleven, waardoor het stressniveau stijgt en een burn-out op de loer ligt. Voortdurend bereikbaar en online zijn heeft een impact op je weerbaarheid, je focus en je productiviteit. Al die factoren bepalen mee je werkgeluk.

Tips om te deconnecteren

Take a break

Een hele dag naar je computerscherm kijken is erg vermoeiend. Neem af en toe een pauze en ga offline. Je kan een korte wandeling maken, stretchen en water drinken. Als je op je werk bent, kan je een babbeltje doen met je collega’s, of bij thuiswerk met je huisgenoten of buren.

Pomodorotechniek

Vergeet je soms te pauzeren of te deconnecteren? Overweeg de Pomodorotechniek. Dat is een timemanagementmethode waarbij je werkt in blokken van 25 minuten. Tussen elke blok in neem je een pauze van 5 minuten.

Vaarwel multitasking

Pas singletasking of monotasking toe wanneer je werkt aan een moeilijke opdracht. Focus op één taak en vermijd afleiding door te werken in een stille ruimte. Zet een koptelefoon op en sluit je mailbox. Laat je collega’s weten dat je even niet bereikbaar bent. Je kan bijvoorbeeld tijdsblokken in je agenda reserveren en je status op ‘niet storen’ zetten.

Goede afspraken…

… maken goede collega’s. Het is een goed idee om af te spreken met je collega’s waarvoor en op welke manier ze je buiten de werkuren mogen contacteren. Stel zelf het goede voorbeeld en probeer hen tijdens die momenten zo weinig mogelijk te storen. Werk je toch nog ’s avonds en wil je graag een bericht sturen? Dan kan je het zo instellen dat het pas de volgende dag verstuurd wordt.

Meten is weten

Door je digitale gebruik te meten, word je je er meer van bewust. Daar bestaan verschillende tools voor. Vaak geeft je smartphone bijvoorbeeld zelf al een overzicht van je schermgebruik van de week ervoor. Dat doe je deze week beter, toch?

Focusmodus

Veel smartphones hebben een focusfunctionaliteit. De meldingen van bepaalde apps worden dan uitgezet wanneer je die modus activeert. Je moet wel even de tijd nemen om alles correct in te stellen, maar dat is gelukkig maar eenmalig. Is alles juist ingesteld? Dan kan je de modus activeren waar en wanneer je wil. Het is zelfs mogelijk om verschillende ‘focusmodi’ te maken. Denk maar aan ‘werkfocus’ of ‘thuisfocus’. De werkfocusmodus stel je dan zo in dat je geen notificaties krijgt van privéberichten of privé apps; met de thuisfocusmodus zet je notificaties af van werkapps. Het onderzoeken waard!

Ook op vakantie

Een voorbereid man/vrouw/bedrijf

Als je een tijdje op vakantie gaat, bereid dan je afwezigheid zorgvuldig voor: zorg voor een goede overdracht en voorzie een back-up. Na je vakantie kan je best enkele dagen de tijd nemen om terug bij te benen.

Niet storen als norm

Ga je op vakantie, maar mogen je collega’s je wel contacteren als iets ‘dringend’ is? Spreek dan duidelijk af wat onder die noemer valt, en hoe en op welke momenten van de dag ze je kunnen bereiken. Het kan ook aangenaam zijn om jezelf even uit de WhatsApp-groepen van het werk te verwijderen of Teams van je smartphone te halen. Maak externe partijen, zoals klanten, ook duidelijk dat je niet bereikbaar bent.

R-E-S-P-E-C-T

Als je wil dat je collega’s je recht op deconnectie respecteren, moet je dat goed communiceren. Laat je niet verleiden om onder groepsdruk gemengde signalen te geven over je bereikbaarheid. Stel een duidelijk out-of-officebericht in voor je inbox en voicemail.

Lang genoeg

Om ervoor te zorgen dat je écht kan deconnecteren van het werk, moet je vakantie lang genoeg zijn. Over het algemeen heb je daarvoor drie weken nodig.


Bronnen: Digital Detox Academy, VRT NWS, IDEWE, KU Leuven

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.