Gevaarlijk product

Evaluatie van de kankerverwekkendheid van werkprocessen

Niet alleen blootstelling aan chemische stoffen en producten, maar ook bepaalde werkactiviteiten of -omstandigheden kunnen kanker veroorzaken of in de hand werken. Het Franse nationale agentschap voor voedselveiligheid, milieu en arbeid (Anses) heeft een methodologie ontwikkeld om de kankerverwekkendheid van dergelijke werkprocessen te evalueren. In de gids Guide méthodologique permettant d’identifier un procédé comme cancérogène somt het agentschap de aspecten op waar men rekening mee moet houden en legt het kort uit hoe de referentie-instanties werken.

Chemische producten: inspecties van online verkoop en biociden

Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) lanceert via het Forum voor de uitwisseling van handhavingsinformatie een project om in de EU te controleren of online verkochte producten voldoen aan de REACH-beperkingen en de CLP-vereisten. Er zal ook een project rond de etikettering van biociden worden uitgevoerd. De inspecties zijn gepland voor 2025.

Hormoonverstoorders in de codex

Een koninklijk besluit van 2 juli 2023 voegt bepalingen over de bescherming van werknemers tegen agentia met hormoonontregelende eigenschappen toe aan de Codex welzijn op het werk. Over wat gaat het precies en wat is er veranderd?

Richtsnoeren voor het beheer van gevaarlijke geneesmiddelen

De Europese Commissie heeft, in samenwerking met belanghebbenden in de gezondheidszorg, een gids gepubliceerd om de blootstelling van werknemers aan gevaarlijke geneesmiddelen te verminderen.

1,3-butadieen: resultaten van een Franse meetcampagne

1,3-butadieen is een kleurloos gas dat als kankerverwekkend en mutageen wordt ingedeeld en waaraan werknemers in de chemische en de petrochemische sector kunnen worden blootgesteld. Het INRS (Frans nationaal instituut voor onderzoek en veiligheid) heeft de resultaten bekendgemaakt van een nationale meetcampagne in verband met beroepsmatige blootstelling in achttien activiteitensectoren. 

REACH: Nalevingscontroles

Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) controleert de naleving van registratiedossiers en doet aanbevelingen aan bedrijven om de registratie van hun chemische stoffen te verbeteren.

Strengere grenswaarden voor lood en diisocyanaten

De Europese Commissie publiceerde op 13 februari 2023 een voorstel om de richtlijnen chemische agentia en kankerverwekkende agentia aan te passen. Bedoeling is om strengere grenswaarden uit te vaardigen voor lood en voor diisocyanaten.

ETUI: lijst van gevaarlijke geneesmiddelen

Het Europees Vakbondsinstituut (ETUI) publiceerde een lijst van gevaarlijke geneesmiddelen (hazardous medicinal products (HMP)), waaronder cytotoxische stoffen, die onder het toepassingsgebied van de Europese richtlijn 2022/431 over CMR-stoffen (carcinogene, mutagene of reprotoxische stoffen) zouden vallen.

Herziening van REACH en CLP uitgesteld

De Europese Commissie stelt de herziening van de REACH-verordening (Registration, Evaluation, Authorization and restriction of CHemicals) en de CLP-verordening (Classification, Labelling and Packaging) uit tot eind 2023, en daarmee dus ook de uitvoering van haar nieuwe strategie voor duurzame chemische stoffen.

Effecten van hormoonverstoorders

Laura Vandenberg, professor aan de Universiteit van Massachusetts (Verenigde Staten), onderzoekt hoe blootstelling aan chemische stoffen en mengsels van chemische stoffen in het vroege leven kan leiden tot ziekten die later tot uiting komen. Ze is vooral geïnteresseerd in hormoonverstoorders. Hieronder volgt een overzicht van de punten die uit haar onderzoek naar voren komen.