Virus

Polemiek in Frankrijk over de ventilatie op hogesnelheidstreinen van de SNCF

De Franse onderzoekswebsite Mediapart publiceerde op 3 juni 2021 een rapport van de arbeidsinspectie, die tijdens metingen op een hogesnelheidstrein van Lyon naar Montpellier op 12 mei 2021 vaststelde dat de luchtverversing ontoereikend was.

Luchtzuiveringssystemen: registratie verplicht

Er is geen verplichting voor bedrijven, instellingen en beheerders van openbare ruimtes om een luchtzuiveringssysteem te installeren. Wel zijn er verplichtingen om bepaalde normen voor luchtkwaliteit te behalen. Een luchtzuiveringssysteem is een van de mogelijkheden om deze normen te behalen. Deze systemen moeten voortaan worden geregistreerd.

Gezondheidscrisis: negatief effect op mentale gezondheid

Na meer dan een jaar gezondheidscrisis zegt bijna een op de vier werknemers niet in goede geestelijke gezondheid te verkeren. Dat meldt RTL op basis van een enquête die de Antwerp Management School en de Universiteit Gent bij 4.660 werknemers afnamen.

Covid-19: ventilatiegids

De task force Ventilatie van het coronacommissariaat heeft aanbevelingen opgesteld voor de praktische implementatie en bewaking van ventilatie en binnenluchtkwaliteit in het kader van Covid-19.

Monitoren van luchtkwaliteit in klaslokalen: vier praktijktips

Het zal niemand ontgaan zijn dat luchtkwaliteit het afgelopen jaar meer dan ooit tevoren onder een vergrootglas heeft gelegen. Waar verschillende mensen samenzitten, zoals in scholen, is een goede ventilatie erg belangrijk. Hier volgen enkele tips om de luchtkwaliteit in klaslokalen te monitoren.

Erkenning van Covid-19 als beroepsziekte: uniformering is nodig

Hoewel de meeste EU-lidstaten Covid-19 als beroepsziekte erkennen, zijn er toch grote verschillen tussen de landen onderling. Het Europees vakbondsinstituut (ETUI) is dan ook van mening dat een uniformering noodzakelijk is.

Voorwaarden voor terugkeermomenten van telewerkers

De sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk en de Nationale Arbeidsraad zijn van mening dat de bevoegde overheden voorwaarden moeten bepalen voor de terugkeermomenten van telewerkers naar de werkvloer van zodra dat toegelaten wordt.

Versie 4 van de generieke gids: aanpassingen

Meer dan een jaar geleden verscheen de eerste versie van de ‘Generieke gids om de verspreiding van Covid-19 op het werk tegen te gaan’. Op 12 mei 2021 verscheen een geactualiseerde, vierde versie van deze gids[1]. Wat is er veranderd?

Kwart coronabesmettingen gebeurt op werkvloer: meest getroffen sectoren

In het kader van een studie van Uhasselt, KU Leuven, IDEWE en Sciensano stelden de contacttracers de indexgevallen de vraag waar ze besmet geraakten met het coronavirus. Een kwart van hen gaf aan waarschijnlijk of zeker op het werk te zijn besmet. De studie brengt de sectoren in kaart waar de meeste besmettingen gebeuren.

Wie weigert een mondmasker te dragen, brengt anderen in gevaar

Terra Laboris, een onderzoekscentrum voor sociaal recht, bericht in zijn nieuwsbrief van 28 februari 2021 over een vonnis van de arbeidsrechtbank van Antwerpen van juli 2020[1]: de rechtbank beschouwde de weigering om een mondmasker te dragen (in het kader van Covid-19), als een dringende reden om een werknemer te ontslaan.