Ergonomie

Ergoscan® in uw bedrijf

Ergoscan® in uw bedrijf
Wist u dat... Prevent ook een Ergoscan® kan uitvoeren in uw bedrijf?

prevent[e]Training: Manueel hanteren van lasten & MSA - Industrie

prevent[e]Training: Manueel hanteren van lasten & MSA - Industrie
In ons prevent[e]Trainingaanbod is een opleidingsvideo beschikbaar over ergonomische principes bij het manueel hanteren van lasten in de industrie.

Affiches als sensibilisatiemateriaal: Ergonomie

Affiches als sensibilisatiemateriaal: Ergonomie
De affiches "Een rug voor het leven? Til verstandig", "Help je rug" en "Staand werk: wissel je houding" kunnen voor u als preventieadviseur een handig hulpmiddel zijn om werknemers bewust te maken van het belang van een goede houding en tilmethode.

Dossier: Werkgerelateerde musculoskeletale aandoeningen (MSA) van de bovenste ledematen

Op 28 februari vindt jaarlijks de Internationale RSI-dag plaats. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de preventie en behandeling van repetitive strain injury (RSI) of repetitieve overbelastingsletsels. Doorgaans wordt echter de term werkgerelateerde musculoskeletale aandoeningen (MSA) gebruikt, omdat deze een bredere waaier van mogelijke oorzaken voor dit type aandoeningen inhoudt. Maar wat houdt RSI of werkgerelateerde MSA nu net in?

Epilepsie en werk

Sinds 2015 wordt op de tweede maandag van februari jaarlijks de Internationale Epilepsiedag (International Epilepsy Day) gehouden. Epilepsie komt voor bij een op de 150 personen. Dit betekent dat er in België 60.000 mensen met epilepsie zijn. De aandoening begint vaak, maar niet noodzakelijk, in de kindertijd. De meeste mensen met epilepsie hebben een zo goed als normaal leven en werken net als iedereen.  

Campagnes van de arbeidsinspectie voor 2019

De Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk (arbeidsinspectie) heeft de campagnes voor 2019 bekendgemaakt. Naast een aantal nationale campagnes (soms in samenwerking met een partner) zijn er ook regionale campagnes die enkel worden georganiseerd in een bepaalde regio. De arbeidsinspectie werkt ook mee aan Europese campagnes.

Hoge hakken, hoge pijngrens?

Hoge hakken zien er misschien mooi uit, maar het dragen ervan kan pijnlijk zijn en op lange termijn kan het ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Hou hier rekening mee wanneer je de volgende keer die torenhoge stiletto’s uit de kast haalt en kies eens voor een platter exemplaar.

Exoskeletten in de auto-industrie

Om vermoeidheid en het risico op letsels te verminderen, geeft autoconstructeur Ford zijn fabrieksmedewerkers een exoskelet.