“Wat ga jij doen dit weekend?” Ondertussen kennen we het antwoord op deze vraag eigenlijk al voor we hem stellen: wandelen, wandelen en nog eens wandelen. Het is tegenwoordig dé manier om veilig je sociale contacten te onderhouden én fit te blijven. Wij wijden een dossier aan deze bewegingsvorm, die almaar aan populariteit wint, zeker sinds de start van de coronacrisis.
We kennen allemaal wel een goed oud recept voor een ‘grog’ om snel een verkoudheid te boven te komen. Sommige mensen beweren immers dat alcohol bacteriën en virussen doodt die infecties van de luchtwegen veroorzaken. Maar wat is hier nu eigenlijk van aan?
In België krijgen dagelijks ongeveer 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als er niet ingegrepen wordt, overleeft slechts vijf à tien procent van de slachtoffers. Door het gebruik van een automatische externe defibrillator stijgt de overlevingskans aanzienlijk.
Sinds de start van de coronacrisis werken we meer dan ooit thuis. En thuiswerk, dat betekent voor velen onder ons ook een hele hoop online vergaderingen. Na zo’n dag vol videogesprekken voel je je dikwijls nog meer moe dan na een dag op kantoor. Waaraan is die vermoeidheid te wijten? En hoe kunnen we het voorkomen?
Voor sommigen (kappers, verkopers, machineoperatoren, …) is de hele dag staand werken onvermijdelijk. En ook thuis moet je soms lang rechtstaan. Een goede houding, een adequate indeling van de werkplek en de juiste accessoires kunnen je leven vergemakkelijken.
Doordat we tegenwoordig zoveel telewerken, brengen we erg veel tijd online door. Maar onze ogen zijn niet gemaakt om uren na elkaar naar een scherm te kijken. Dat merk je bijvoorbeeld wanneer je ogen beginnen prikken en tranen na een dagje werken op je laptop.