Historiek

Fonds voor de beroepsziekten viert vijftigste verjaardag

Op 24 december 2013 blies het Fonds voor de beroepsziekten vijftig kaarsjes uit. In 50 jaar tijd kregen zo’n 160.000 slachtoffers van een beroepsziekte een vergoeding voor blijvende arbeidsongeschiktheid. PreventFocus sprak met administrateur-generaal Jan Uytterhoeven over de voorbije 50 jaar en de nieuwe uitdagingen waar het Fonds voor staat.

Kafka, schrijver én preventiespecialist

De existentialistische schrijver Franz Kafka schreef zijn boeken ’s avonds laat, tot diep in de nacht. Overdag werkte hij immers voor een verzekeringsmaatschappij en hield hij zich bezig met arbeidsongevallen. PreventActua onthult voor u een onbekende kant van Franz Kafka: de peetvader van de moderne preventieadviseur.

Heselmans werpt een blik in het verleden én in de toekomst

Marc Heselmans is niet langer directeur-generaal van de arbeidsinspectie. Hij is met pensioen gegaan na jaren bedrijvigheid op het inspectieterrein. Een terrein dat in de loop van zijn carrière nogal wat wijzigingen ondergaan heeft. PreventFocus had een (hoe kan het anders?) gedreven gesprek met dit monument uit de Belgische geschiedenis van de arbeidsveiligheid.

ARCoP en PreBes blazen verjaardagskaarsjes uit

Op 19 november 1946 zag de ACSHB-VDVHB het levenslicht. Uit de Vereniging voor Diensthoofden Veiligheid en Hygiëne in België groeiden later PreBes aan Nederlandstalige zijde, en ARCoP aan Franstalige zijde. Een stukje geschiedenis in de Belgische wereld van veiligheid op het werk.