In haar jaarverslag dat in 2022 werd gepubliceerd, geeft de Association d'assurance accident (Luxemburgse vereniging van ongevallenverzekeraars – AAA) duiding bij de statistieken van de arbeidsongevallen en beroepsziekten in het Groothertogdom Luxemburg in 2021.
Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, heeft de statistieken over de arbeidsongevallen van 2021 gepubliceerd. Het agentschap stelt vast dat na de stilte door de coronacrisis in 2020, het aantal aangiften van arbeidsongevallen in 2021 licht is gestegen. Het niveau van 2019 werd echter niet bereikt.
Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, heeft zijn statistisch jaarverslag van 2021 over beroepsziekten gepubliceerd. Wat waren de belangrijkste trends in deze statistieken?
In België zijn valpartijen goed voor 17,5% van alle arbeidsongevallen. Daarmee is vallen de op twee na belangrijkste oorzaak van arbeidsongevallen, na verlies van controle over een machine en bewegen van het lichaam leidend tot uitwendig letsel.
De Britse arbeidsinspectie (Health and Safety Executive) publiceerde onlangs een rapport over de dodelijke arbeidsongevallen in 2021/22 in Groot-Brittannië. De informatie in het rapport is afkomstig uit de RIDDOR-databank (Reporting of Injuries, Diseases and Dangerous Occurrences Regulations). De cijfers voor 2021/22 (situatie in maart 2022) zijn in dit stadium nog niet definitief en zullen in juli 2023 gefinaliseerd worden.
Op Europees niveau worden statistieken verzameld over arbeidsongevallen. Om ervoor te zorgen dat de gegevens vergelijkbaar zijn tussen de lidstaten, is vastgelegd welke gegevens de lidstaten bij elkaar moeten brengen, en volgens welke specificaties dit moet gebeuren. Eurostat maakt de data beschikbaar via statistische tabellen. In januari 2020 werden de cijfers geactualiseerd en werden data toegevoegd over de omstandigheden van de arbeidsongevallen.
Musculoskeletale aandoeningen zijn de meest voorkomende werkgerelateerde aandoeningen. Een rapport opgesteld in opdracht van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) brengt de cijfers samen.
Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (Bilbao) organiseert iedere vijf jaar een grootschalige enquête over de manier waarop Europese bedrijven omgaan met veiligheid en gezondheid op het werk. De eerste resultaten van de enquête die uitgevoerd werd in 2019, wijzen op een toename van risico’s als repetitief werk en tillen en verplaatsen van lasten of personen.
In 2018 steeg het aantal arbeidsongevallenaangiften ten opzichte van 2017. De frequentiegraad blijft echter op hetzelfde niveau. Jonge werknemers lopen een grotere kans op een arbeidsongeval dan oudere leeftijdscategorieën.
Wat kosten arbeidsongevallen, werkgerelateerde ziekten en overlijdens? Het beantwoorden van deze vraag is niet zo eenvoudig. Veel heeft te maken met de beschikbaarheid van de gegevens en de berekeningswijze voor deze kosten. Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (Bilbao) werkt aan een project om deze kosten in te schatten. In een eerste fase is er nagegaan welke bronnen er beschikbaar zijn voor dergelijke kostenberekening, de betrouwbaarheid van de gegevens en hoe deze gegevens ingezet kunnen worden voor de berekening.