Veiligheid en productiviteit

Baas veroordeeld wegens je-m’en-foutisme

In het Verenigd Koninkrijk is de bedrijfsleider van een afvalverwerkingsbedrijf veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens zijn je m'en-foutisme ten opzichte van het milieu en van de veiligheid van zijn personeel en anderen. Het bedrijf kreeg daarnaast ook een boete van bijna € 40.000.

De zeven veiligheidshoofdzonden

Het Britse ROSPA (Royal Society for the Prevention of Accidents) heeft op haar website de ‘7 deadly safety sins’ gepubliceerd, zeven zaken in verband met veiligheid waar je je als werkgever of werknemer nooit mag aan bezondigen.

Participatie van werknemers vergroot welzijn en productiviteit

Een rapport van Eurofound, de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden, toont aan dat organisaties die hun werknemers een actieve participatie toestaan, goede resultaten kunnen voorleggen op het vlak van productiviteit en welzijn. Er zijn dus voordelen voor de werkgever zowel als voor de werknemers.

Verband tussen de kwaliteit van het werk en performantie

Een rapport van Oxford Research met als titel Links between quality of work and performance bundelt 21 praktijkstudies naar de kwaliteit van het werk uit vier sectoren (elektromechanica, voedselproductie, financiële diensten en verzekeringsactiviteiten, en groot- en kleinhandel) in zes landen: Australië, Tsjechië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zweden.