Elektriciteitsongevallen komen in België vaak voor en ze hebben dikwijls zeer ernstige gevolgen. De eerste minuten na het ongeval zijn van cruciaal belang voor de overlevingskansen van het slachtoffer. Hieronder volgen de basisrichtlijnen voor de eerstehulpverlening.
Een werknemer in een metallurgiebedrijf wilde zelf de elektrische bedieningskast van zijn lasapparaat repareren. De gevolgen waren fataal. Hoe had dit ongeval kunnen worden voorkomen?
Onderhoud van machines, installaties en andere apparatuur brengt de nodige risico's met zich mee. Het vergt extra preventiemaatregelen om veilig tewerk te gaan. Wat te doen bij een ongeval met elektrische oorzaak?
Op 10 september 2012 werd in Sherbooke (Canada) een arbeider geëlektrocuteerd wanneer hij een ladder wou beklimmen. Wat is er gebeurd? Hoe kan zo’n ongeval vermeden worden?
Elektriciteit is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar elektriciteit is ook de oorzaak van veel ongevallen. In België is het aantal aan elektriciteit gerelateerde ongevallen in 2010 opnieuw gestegen, na verscheidene jaren van daling. Terwijl er in 2006 nog 440 arbeidsongevallen gerelateerd aan elektriciteit werden geteld, waren het er slechts 313 in 2009. In 2010 werden er dan weer 337 geteld (1).
Uit een rapport van de Britse Health and Safety Executive (HSE) blijkt dat tot 40% van de arbeidsongevallen met dodelijke afloop in Groot-Brittannië kan gelinkt worden aan elektriciteit. Een onderzoeksteam analyseerde alle ongevallen tussen 1996 en 2008 waar bij de ongevalsaangifte verwezen werd naar ‘elektriciteit’. Ongewild contact met bovengrondse leidingen en eletrische ontladingen leidt tot de meeste doden. Een reden te meer om de ‘vitale 7’ altijd toe te passen bij werken aan elektriciteitsleidingen.
Zonnepanelen worden almaar populairder in België. Niet verwonderlijk, want deze groene energiebron is voor de meeste Belgen betaalbaar. Maar naast de positieve effecten voor het milieu hebben deze fotovoltaïsche cellen ook enkele minder positieve eigenschappen. Bij brand zorgen ze voor een hoop bijkomende risico’s. Bovendien zitten de hulpdiensten nog met heel veel vragen over de manier waarop ze te werk moeten gaan bij een brand in een gebouw met zonnepanelen.
Elektriciteit, hoe onmisbaar ook voor de meeste van onze dagelijkse activiteiten, houdt een groot aantal risico’s in met mogelijk zeer ernstige gevolgen. Personen die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud moeten niet alleen beschikken over de nodige bekwaamheden, ze moeten zich ook bewust zijn van de risico’s.