Biologisch risico

preventMemo - Biologische agentia

preventMemo - Biologische agentia

Biologische agentia omvatten micro-organismen die een infectie, een allergie of een intoxicatie kunnen veroorzaken. Biologische agentia zijn wijdverspreid en komen voor in vele sectoren en beroepen.

Thanatopraxie: blootstelling aan bio-aerosols en gezondheidsrisico’s

In de uitvaartsector houdt thanatopraxie een hoog infectierisico in, aangezien ziektekiemen niet onmiddellijk na het overlijden verdwijnen. Onderzoekers van het Canadese Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité du travail (IRSST) analyseerden de blootstelling van thanatopracteurs aan bio-aerosols.

Biologische agentia: bijlagen codex aangepast

Het koninklijk besluit van 23 november 2020, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 26 november 2020, wijzigt de bepalingen over biologische agentia van de codex. 

Chirurgisch masker of FFP-masker?

Virussen worden overgedragen via neusvocht, speeksel en druppeltjes die we uitstoten bij het praten, hoesten of niezen. Welk type beschermingsmasker kan men best gebruiken: een chirurgisch masker of een FFP-masker? Het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS) geeft een antwoord op deze vraag.

Frankrijk: onderzoekster gestorven aan ziekte van Creutzfeldt-Jakob

In juni 2019 overleed een jonge Franse onderzoekster aan het INRA (het Frans nationaal instituut voor agronomisch onderzoek) nadat ze de gekkekoeienziekte had opgelopen tijdens een proef in een onderzoeklaboratorium in 2010. Haar familie dient een klacht in tegen het instituut wegens “onopzettelijke doodslag” en wegens “het in gevaar brengen van andermans leven”.

Veiligheid in de onderzoekslaboratoria: jonge onderzoekers begeleiden

Om de gezondheid van de werknemers uit de medische onderzoekswereld te beschermen maar ook om de milieurisico’s te beperken, hebben de laboratoria strikte regels ingevoerd. PreventFocus sprak met Frédéric Paulart, de beheerder van de laboratoria van het Institute for Medical Immunology van de Université Libre de Bruxelles (ULB), en wilde van hem te weten komen hoe de risico’s worden beheerst in een omgeving met veel personeelswissels. 

Voedselveiligheid in grootkeukens

Je kan met een behoorlijk gerust hart eten in het bedrijfsrestaurant. Dat blijkt tenminste uit de resultaten van de inspecties van het Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). De overgrote meerderheid van de grootkeukens is in orde wat betreft de voedselveiligheid. Slechts één keuken maakte het in 2014 echt te gortig en werd tijdelijk gesloten.

Cytomegalievirus en moederschapsbescherming

De werkgroep wetenschappelijk advies van de Vlaamse wetenschappelijke vereniging voor arbeidsgezondheidskunde (VWVA) raadt aan om zwangere kinderverzorgsters in kinderdagverblijven of crèches zo snel mogelijk uit hun werksituatie te verwijderen. Voor andere risicogroepen klinkt het advies gematigder.

Accidenteel bloedcontact: nog werk aan de winkel

Bij gebrek aan Belgische cijfers kunnen de gegevens van onze Franse buren wellicht enig licht werpen op de evolutie van de preventiepraktijken inzake accidenteel bloedcontact. Een korte stand van zaken.

Bacteriële en enzymatische ontvetters en reinigingsmiddelen: wat zijn de risico's?

Preparaten op basis van bacteriën en enzymen kunnen beschouwd worden als vervanging van traditionele ontvetters en reinigingsmiddelen op basis van solventen of oppervlakteactieve stoffen. Dat blijkt uit een Canadees rapport van juli 2014 dat een synthese maakt van de beschikbare kennis over de risico’s verbonden aan bacteriële en enzymatische ontvetters.