Op 28 november 2022 heeft de Europese Commissie een bijgewerkte aanbeveling over beroepsziekten goedgekeurd. De Commissie beveelt aan om Covid-19 tijdens een pandemie in bepaalde sectoren als beroepsziekte te erkennen. Met die aanbeveling wil ze werknemers beter beschermen en een consistente aanpak in de hele EU aanmoedigen.
Eind juni 2022 keurden de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en experts uit regeringen en werkgevers- en werknemersorganisaties een reeks richtlijnen goed voor het omgaan met biologische gevaren in de werkomgeving.
De Duitse socialeverzekeringsinstelling voor arbeidsongevallen en beroepsziekten in de medische en sociale sector (BGW) ontving ruim 132.000 meldingen van Covid-19 als beroepsziekte. Op 31 december 2021 waren 87.000 van deze gevallen als beroepsziekte erkend.
Een gepensioneerde onderzoekster, die vroeger bij het INRAE (Frans nationaal onderzoeksinstituut voor landbouw, voeding en milieu) in Toulouse werkte, overleed in november 2021 aan de gevolgen van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. De vraag of zij in het laboratorium van haar voormalige werkgever besmet was geraakt, zorgde voor opschudding in Frankrijk. Sommigen leggen bovendien het verband met een soortgelijk arbeidsongeval van enkele jaren geleden.
Biologische agentia omvatten micro-organismen die een infectie, een allergie of een intoxicatie kunnen veroorzaken. Biologische agentia zijn wijdverspreid en komen voor in vele sectoren en beroepen.
In de uitvaartsector houdt thanatopraxie een hoog infectierisico in, aangezien ziektekiemen niet onmiddellijk na het overlijden verdwijnen. Onderzoekers van het Canadese Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité du travail (IRSST) analyseerden de blootstelling van thanatopracteurs aan bio-aerosols.
Het koninklijk besluit van 23 november 2020, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 26 november 2020, wijzigt de bepalingen over biologische agentia van de codex.
Virussen worden overgedragen via neusvocht, speeksel en druppeltjes die we uitstoten bij het praten, hoesten of niezen. Welk type beschermingsmasker kan men best gebruiken: een chirurgisch masker of een FFP-masker? Het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS) geeft een antwoord op deze vraag.
In juni 2019 overleed een jonge Franse onderzoekster aan het INRA (het Frans nationaal instituut voor agronomisch onderzoek) nadat ze de gekkekoeienziekte had opgelopen tijdens een proef in een onderzoeklaboratorium in 2010. Haar familie dient een klacht in tegen het instituut wegens “onopzettelijke doodslag” en wegens “het in gevaar brengen van andermans leven”.
Om de gezondheid van de werknemers uit de medische onderzoekswereld te beschermen maar ook om de milieurisico’s te beperken, hebben de laboratoria strikte regels ingevoerd. PreventFocus sprak met Frédéric Paulart, de beheerder van de laboratoria van het Institute for Medical Immunology van de Université Libre de Bruxelles (ULB), en wilde van hem te weten komen hoe de risico’s worden beheerst in een omgeving met veel personeelswissels.