Gezondheidsrisico

Wat als… ALS een beroepsgebonden ziekte is?

In het euthanasiedebat duikt amyotrofische laterale sclerose (ALS), of de ziekte van Lou Gehrig, regelmatig op. Beroepsblootstelling is – naast genetische voorbeschiktheid – de meest gerapporteerde risicofactor. Wat als ALS een beroepsgebonden ziekte is? Arbeidsarts Wim Van Hooste geeft een overzicht van wat tot nu toe bekend is over beroepsblootstelling als mogelijke risicofactor.

Psychosociale risico’s en musculoskeletale aandoeningen nemen toe

Het rapport over de arbeidsomstandigheden in België laat zowel positieve als negatieve ontwikkelingen zien: psychosociale risico’s en musculoskeletale aandoeningen nemen toe, kwaliteit van werk gaat achteruit maar de kwaliteit van tewerkstelling stijgt.

OSHwiki: veiligheid en gezondheid op het werk stimuleren via sociale media

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) verspreidt informatie over veiligheid en gezondheid op het werk via de website www.oshwiki.eu. Een OSHwiki-artikel (enkel beschikbaar in het Engels) geeft tips om te communiceren over werkgerelateerde veiligheids- en gezondheidsonderwerpen via sociale media.

Gevaarlijke chemische stoffen in school- en kantoorbenodigdheden

Het Franse nationale agentschap voor volksgezondheid (Anses) waarschuwt voor de aanwezigheid van gevaarlijke chemische stoffen in materiaal dat we op school, thuis of op kantoor gebruiken. Het Anses is van oordeel dat het toezicht op die producten moet worden verscherpt om de gezondheid van de consumenten, en van kinderen in het bijzonder, te beschermen.

Risicobeoordeling van chemische stoffen: een Europees partnerschap

Het Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals (PARC) heeft tot doel de risicobeoordeling van chemische stoffen te herzien met het oog op een betere bescherming van de gezondheid en het leefmilieu. Het project ging op 1 mei 2022 officieel van start en wordt gefinancierd door het Europese onderzoeksprogramma Horizon Europe.

Bescherm jezelf tegen uv-straling – ook op het werk

Het aantal mensen met huidkanker stijgt ieder jaar. Sterker nog: volgens de Stichting tegen Kanker krijgt een op de vijf Belgen huidkanker voor zijn 75e. Uv-stralen zijn een grote veroorzaker van deze ziekte. Je hebt het hoogstwaarschijnlijk al erg vaak gehoord, maar wij herhalen het met plezier: bescherm jezelf wanneer je buitenkomt, ook op het werk!

Blootstelling aan gevaarlijke geneesmiddelen: aanbevelingen

Op 25 maart 2022 organiseerde het European Biosafety Network een rondetafelconferentie in het federaal parlement rond de blootstelling aan kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische stoffen, in het bijzonder cytostatica en antineoplastische agentia. Diverse sprekers namen het woord en pleitten voor een betere bescherming van de werknemers. Ook de FOD Werkgelegenheid gaf zijn standpunt.

Instructiefiche: Blootstelling aan PFAS op het werk vermijden

Kom je op het werk (of via je hobby) in contact met PFAS?

Dossier - PFAS: Wat zijn ze? Waar vind je ze? En wat kan je zelf doen?

De kans is groot dat je het afgelopen jaar de afkortingen PFOS en PFAS al meermaals hebt horen vallen. Daar zit het PFOS-schandaal van de 3M-fabriek in Zwijndrecht, dat in juni 2021 aan het licht kwam, ongetwijfeld voor iets tussen. Maar wat zijn PFOS en PFAS net? Welke risico’s zijn eraan verbonden? En kan je zelf iets doen?