Horecasector

Veiligheid op het menu in de horecasector

De horecasector ondervindt moeilijkheden bij de aanwerving van personeel, en dan vooral bij de aanwerving van jongeren. In Frankrijk benadrukt het INRS (Institut national de recherche et de sécurité) het belang van betere werkomstandigheden en de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Het instituut werkte recent zijn webpagina over de relevante risico’s en preventiemaatregelen bij. In België beschikt de sector over de tool OiRA Horeca.

Elke dag 5 arbeidsongevallen in horeca

Jaarlijks vinden in de horeca ongeveer 1.700 arbeidsongevallen plaats; dit komt neer op bijna vijf per dag. Deze arbeidsongevallen leiden tot 37.000 dagen arbeidsongeschiktheid. Verzekeraar AXA analyseerde de cijfers van 7.300 horecazaken. Daarbij werd gekeken naar het profiel van de slachtoffers, het soort letsels dat zij opliepen en de momenten waarop de meeste ongevallen gebeurden.

OiRA voor de horecasector

Op 28 september lanceerden de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD Werkgelegenheid) en het Belgische Focal Point van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) het risicoanalyse-instrument OiRA voor de horecasector. OiRA is online beschikbaar via www.oiraproject.eu. Met het instrument kan een klein horecabedrijf een risicoanalyse en een actieplan uitwerken voor het nemen van preventiemaatregelen. OiRA horeca kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties van de horecasector, het Horecafonds, Prevent en de FOD Waso.

België klaar om in te stemmen met conventie over horecapersoneel

De ministerraad heeft op 18 februari 2016 een voorontwerp van wet goedgekeurd over de instemming met conventie nr. 172 van de Internationale Arbeidsorganisatie. 

Tijdelijke sluiting voor publiek toegankelijke gesloten plaatsen die het rookverbod overtreden

Ondanks de geldboetes laten veel cafébazen nog steeds toe dat er in hun zaak gerookt wordt. De wetgever probeert de hardleerse uitbaters nu op andere gedachten te brengen met een (tijdelijk) sluitingsbevel.

Horeca: jobstudenten en beroepskrachten samen aan het werk

De zomervakantie is een drukke periode voor de horeca. De terrassen lopen en vol en daarmee stijgt ook de stress en de werklast. Daarbij komt nog dat er tijdens de vakantie veel jobstudenten aan de slag gaan in de sector. Werken in de horeca houdt verschillende risico’s in, zeker voor nieuwelingen.

Inspectiecampagne rond psychosociale risico's in de horeca: 2/3 werkgevers niet in orde

De arbeidsinspectie (dienst Toezicht op het Welzijn op het Werk van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg) heeft in 2012 een inspectiecampagne rond psychosociale risico’s gevoerd in de sector van de horeca. Dit initiatief maakte deel uit van een ruimere Europese campagne.

Uitglijden in de keuken

Sitauties Goed/Fout. Risico op uitglijden in keukens van bijvoorbeeld ziekenhuizen of restaurants.

Kamermeisjes continu bijgeschoold

‘Het kan altijd beter’. Dat is het motto van de dienst Housekeeping van het Gentse NH Belfort hotel bij het uitwerken van een opleidingstraject rond ergonomie voor de kamermeisjes. De kamermeisjes krijgen drie tot vier keer per jaar bijscholing op maat rond ergonomische werkhoudingen.