Op 1 december 2022 werd de wet van 6 november 2022 ter verbetering van de binnenluchtkwaliteit in gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De wet is gericht op het beperken van de aanwezigheid van verontreinigende stoffen in de binnenlucht, waaronder virussen.
Het KB van 2 mei 2019 (BS 21 mei 2019) wijzigt de codexbepalingen over arbeidsplaatsen. De werkgever moet voortaan een risicoanalyse van de binnenluchtkwaliteit uitvoeren. Maatregelen zijn vereist om de CO2-concentratie op werkplekken lager dan 900 ppm te houden. Voor bestaande gebouwen die niet aan de regels kunnen voldoen, is een actieplan nodig dat aangeeft hoe de situatie zal verbeterd worden.
In juni 2018 werden de eerste resultaten voorgesteld van de nationale campagne die tussen 2013 en 2017 in 301 Franse kleuter- en basisscholen werd gevoerd. Hierbij hield men rekening met de luchtkwaliteit, de vervuiling van het stof op de grond en de aanwezigheid van lood in verf. Uit deze resultaten blijkt dat de luchtkwaliteit in de Franse scholen over het algemeen voldoende is.
De voorbije jaren werden we tijdens de winter steeds geconfronteerd met het smogalarm. De automobilisten zijn het meest vertrouwd met dit fenomeen, aangezien zij tijdens de fijn stofpieken maar 90 km/u mogen rijden op de autosnelwegen, maar het smogalarm heeft nog andere gevolgen voor de bedrijven.