Verplegend personeel

Gebrek aan inspraak bij Vlaamse verpleegkundigen

Ongeveer de helft van alle Vlaamse verpleegkundigen (45%) heeft het gevoel dat zijn of haar mening op het werk helemaal niet of nauwelijks telt. Voor ruim 20% is dat zelfs aanleiding om een andere baan te zoeken. Dat blijkt uit een enquête van Nursing Vlaanderen onder 1.293 verpleegkundigen.

Impact van medische fouten op zorgverleners

Fouten zijn helaas een realiteit waar men in de gezondheidszorg niet omheen kan. Medische fouten hebben niet alleen gevolgen voor de patiënt, maar ook de zorgverleners kunnen eronder leiden. Dit laatste risico wordt vaak onderschat. 

Nachtwerk: siësta tijdens dienst bevordert efficiëntie op het werk

Zowel werkgevers als werknemers denken dat een siësta doen op het werk wijst op een gebrek aan professionalisme. Nochtans blijkt het tegendeel waar te zijn: wie even een rustpauze neemt, is minder moe op het einde van de nachtdienst en werkt dus efficiënter. Een studie uitgevoerd onder verplegers op een afdeling Intensieve Zorgen onderzocht wat hier precies van aan is. 

Thuiszorghulp: fysieke en mentale belasting in cijfers

Het INRS ondervroeg 235 werknemers van een bedrijf uit de thuiszorgsector over hun dagelijkse bezigheden op het werk. Thuishelpers moeten steeds dezelfde taken uitvoeren, maar de omstandigheden waarin ze werken kunnen sterk verschillen. 

Onderzoek naar de doeltreffendheid van maatregelen tegen stress bij gezondheidswerkers

Uit een literatuurstudie van de Cochrane Association (november 2014) blijkt dat stress en burnout bij professionele zorgverstrekkers kunnen worden verminderd door gedragsgerichte opleidingen, relaxatie of de aanpassing van de arbeidsduur. De kwaliteit van de studies is vaak echter te laag om er voldoende duidelijke conclusies uit te kunnen trekken.

Preventie van verwondingen door een scherp medisch instrument in de gezondheidssector

Ziekenhuis- en gezondheidswerkers (verpleegkundigen, artsen,…) lopen het risico geïnfecteerd te raken als gevolg van verwondingen door naalden of andere scherpe medische instrumenten (scalpel, hechtapparatuur,…). Hierdoor kunnen ze besmet raken met ziekteverwekkers die door het bloed overgedragen worden (hepatitis B en C, HIV,…). Om hen te beschermen tegen prikongevallen, werd het KB Biologische agentia bijgewerkt en uitgebreid met een nieuwe afdeling in verband met de preventie van prikongevallen.

Voor een betere thuiszorg

De studiedienst van het Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité du travail (IRSST - Canada) publiceerde in 2011 een gids over de risicopreventie in de sector thuiszorg en thuisverpleging, in samenwerking met de dienst arbeidspsychologie van de Universiteit van Bergen (UMONS). Op basis van de onderzoekingen en ervaringen opgedaan in Quebec en de gewesten Wallonië en Brussel presenteert deze gids een model voor de determinanten inzake veiligheid en gezondheid op het werk in de sector thuiszorg en thuisverpleging. De gids biedt eveneens suggesties voor goede organisatiepraktijken.

Ziekenhuis onderzoekt trekkracht bij glijzeilen

Een glijzeil is een handig instrument om onder andere bedlegerige patiënten hogerop te plaatsen in hun bed. Toch wordt het niet systematisch gebruikt. Het HHartziekenhuis Roeselare-Menen ging na welke trekkracht het vergt om patiënten te verplaatsen en met welke methodes en hulpmiddelen de lichamelijke belasting voor de zorgverleners het meest binnen de perken blijft.

ISO TR 12296: Verbeteren van manueel hanteren van personen in de zorgsector

De zorgsector stelt liefst 10% van alle Europese werknemers tewerk. Eén van de grootste gevaren in deze sector is het tillen van patiënten. De zorgsector telt de meeste werknemers met musculoskeletale aandoeningen (MSA), na de bouwsector. In het ISO Technical Report on Ergonomics: Manual handling of people in the healthcare sector ISO/TR 12296 wordt een overzicht gegeven van methoden om de risico’s van het tillen van personen te analyseren. Het rapport stelt ook strategieën en oplossingen voor om deze risico’s te verminderen.

Mag de interne verpleegster de externe dienst bijstaan?

Indien een onderneming het verplichte gezondheidstoezicht uitbesteedt aan een externe dient, terwijl er intern een bedrijfsverpleegster in dienst is, mag deze verpleegster dan de externe arbeidsarts dan bijstaan in het kader van het gezondheidstoezicht?