Ongeveer de helft van alle Vlaamse verpleegkundigen (45%) heeft het gevoel dat zijn of haar mening op het werk helemaal niet of nauwelijks telt. Voor ruim 20% is dat zelfs aanleiding om een andere baan te zoeken. Dat blijkt uit een enquête van Nursing Vlaanderen onder 1.293 verpleegkundigen.
Het Universitair Ziekenhuis Gent heeft heel wat expertise opgebouwd rond evacuatiehulpmiddelen. Toch is evacuatie niet het eerste waar zij aan denken als er een brandalarm afgaat.
Een grootschalige Amerikaanse studie onderzocht de aanwezigheid van potentieel ziekteverwekkende micro-organismen op IT-apparatuur die dagelijks door gezondheidswerkers wordt gebruikt. Conclusie: geconnecteerde objecten in zorginstellingen moeten steevast gesteriliseerd worden.
Voor een ziekenhuis vormt de noodplanning een onlosmakelijk deel van een goede organisatie. Voor de noodplanning in ziekenhuizen gelden specifieke regels. De bevoegdheden op dit vlak zijn verspreid over de verschillende beleidsniveaus in ons land. Er zijn echter wel afspraken tussen de federale overheid en de gewesten/gemeenschappen over het gezamenlijke kader voor de ziekenhuisnoodplanning.
Sinds november 2018 kunnen werknemers uit de ziekenhuis- en banksector, die met een burn-out kampen of in de gevarenzone verkeren, een begeleidingstraject op maat volgen. Ze kunnen daarvoor een aanvraag indienen bij Fedris.
Voor haar eindwerk voor de opleiding preventieadviseur niveau 2 bij Prevent-Academy ging onze cursist Lieve Monté op zoek naar een risicoanalysetool voor de hiërarchische lijn van het UZ Leuven. Met deze tool moeten verantwoordelijken die geen uitgebreide chemische kennis bezitten, op een eenvoudige manier handelingen met chemische stoffen kunnen analyseren en indien nodig maatregelen treffen om de veiligheid en gezondheid van hun personeel te waarborgen.
Geweld is een wijdverbreid fenomeen in de zorgsector. Cijfers zoals het rapport van het Franse observatorium voor geweld in de gezondheidssector (Observatoire National français des Violences en milieu de Santé - ONVS) tonen dit duidelijk aan. Preventiestrategieën zijn vereist om de problematiek te beheersen. UZ Brussel heeft een strategische aanpak uitgewerkt.
De onderzoekers van de Nederlandse Nightingale Studie geven voorzichtig advies over de terugkeer van vrouwen die borstkanker hebben/gehad hebben naar nachtwerk. “Het is niet aan te raden, maar bij een gunstige risicoprofiel en goede prognose is het ook niet te ontraden”, klinkt het.
Ziekenhuis- en gezondheidswerkers (verpleegkundigen, artsen,…) lopen het risico geïnfecteerd te raken als gevolg van verwondingen door naalden of andere scherpe medische instrumenten (scalpel, hechtapparatuur,…). Hierdoor kunnen ze besmet raken met ziekteverwekkers die door het bloed overgedragen worden (hepatitis B en C, HIV,…). Om hen te beschermen tegen prikongevallen, werd het KB Biologische agentia bijgewerkt en uitgebreid met een nieuwe afdeling in verband met de preventie van prikongevallen.
Een glijzeil is een handig instrument om onder andere bedlegerige patiënten hogerop te plaatsen in hun bed. Toch wordt het niet systematisch gebruikt. Het HHartziekenhuis Roeselare-Menen ging na welke trekkracht het vergt om patiënten te verplaatsen en met welke methodes en hulpmiddelen de lichamelijke belasting voor de zorgverleners het meest binnen de perken blijft.