De nieuwe bepalingen in het KB over tijdelijke of mobiele bouwplaatsen leggen een basisveiligheidsopleiding op. Gezien het grote aantal vragen dat die bepalingen oproepen, heeft de FOD Werkgelegenheid de antwoorden op de meest gestelde vragen gebundeld.
Het Paritair Comité voor het bouwbedrijf heeft een collectieve arbeidsovereenkomst betreffende basisveiligheidsopleidingen gesloten (CAO van 12 mei 2022). In het Belgisch Staatsblad van 14 april 2023 is een koninklijk besluit over hetzelfde onderwerp gepubliceerd. Wat zijn de verschillen?
Een Brits bouwbedrijf heeft een boete gekregen van £ 600.000 nadat een zevenjarig kind vast kwam te zitten op een bouwplaats en stikte. Het bedrijf beging meerdere veiligheidsovertredingen.
Building Information Modeling (BIM) startte vanuit de marktvraag om 3D-modellen van bouwprojecten te creëren om zo virtueel door een nieuw ontwerp te stappen. Ondertussen is BIM uitgegroeid tot een samenwerkingsproces tussen alle partijen die betrokken zijn bij ontwerp, bouw en onderhoud van een gebouw.
De ‘bouw’ geniet geen al te beste reputatie op het vlak van de arbeidsomstandigheden. Meer dan 10% van de arbeidsongevallen in België gebeuren nog steeds in de bouwsector. De beroepsorganisatie Confederatie Bouw lanceert een sensibiliseringsactie om zo het tij te helpen keren.
De navb lanceerde in 2012 de Lever veilig, een campagne die de aandacht wou vestigen op de problematiek van ongevallen bij de levering en behandeling van bouwmaterialen en stortklaar beton. Hier zijn de eerste resultaten.
Vanaf midden november 2014 zal de arbeidsinspectie (Toezicht Welzijn op het Werk) aankloppen bij de groothandelaars van bouwmaterialen voor professionelen om na te gaan of de maatregelen die ze voorzien voor het veilig verloop van de levering, opslag en nabehandeling van hun producten op de werven doeltreffend zijn. Deze campagne is een aanvulling op de campagne van het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en hygiëne in het Bouwbedrijf (NAVB) over het veilig leveren van bouwmaterialen op de werven.
Op bouwwerven zijn toolboxen goed ingeburgerd om werknemers te informeren en te laten praten en meedenken over hun veiligheid en gezondheid op het werk. De organisatie in de praktijk is niet altijd makkelijk. Het project toolboxlab.eu peilde naar de struikelblokken en behoeften van de mensen op het terrein. De resultaten worden gehanteerd voor het uitwerken van een aangepaste cursus en ondersteunend materiaal.
Aannemers uit de bouwsector moeten voortaan geen bijkomende melding meer indienen bij het NAVB, het preventie-instituut van de bouw. Het instituut gaat voortaan de gegevens van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) gebruiken. Deze nieuwe formule vormt een belangrijke administratieve vereenvoudiging voor de bouwsector.
In de loop van 2013 houdt de Arbeidsinspectie (Toezicht welzijn op het werk) drie dagen lang "bliksemacties” op de bouwplaatsen. Zowat alle 150 arbeidsinspecteurs worden gedurende die dagen ingeschakeld. Zij voeren in het hele land acties uit en spitsen zich daarbij toe op zware inbreuken die tot ernstige of zelfs dodelijke ongevallen kunnen leiden. Meer dan een kwart van alle dodelijke ongevallen worden immers opgetekend in de bouwsector.