In 2017 kwam een arbeider om het leven toen hij in de Seine viel. Op 11 januari 2022, meer dan vier jaar na de feiten, veroordeelde de rechtbank van Évreux (Normandië) de onderaannemer die verantwoordelijk was voor de stelling op de werf, tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.
Om te bepalen of een coördinatiestructuur voor een bouwplaats verplicht is, moet er rekening worden gehouden met verschillende criteria, waaronder de totale prijs van de werken. Dat bedrag wordt regelmatig geïndexeerd.
In november 2021 werd een zelfstandige bouwvakker beboet voor het verwijderen van asbest in een pub in Wiltshire (Verenigd Koninkrijk) zonder daarvoor de adequate voorzorgsmaatregelen te nemen. Bovendien beschikte de man niet over de nodige vergunning.
De dienst C-Watch van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) informeert bedrijven over innovatieve ideeën en producten uit de bouwsector. Zo keek C-Watch ook naar AI-oplossingen (artificiële intelligentie) die zouden kunnen bijdragen aan de veiligheid op de bouwplaats.
Het Franse Organisme professionnel de prévention du bâtiment et des travaux publics (OPPBTP) maakt de balans op van zijn sensibiliseringscampagne ‘Werken op hoogte, geen ruimte voor fouten’ (Travaux en hauteur, pas droit à l’erreur), die vier jaar geleden werd gelanceerd. Een 1700-tal bedrijven nam deel aan dit preventieplan.
De bouwsector blijft een zorgenkind als het op arbeidsongevallen aankomt. De Confederatie Bouw wil hier verandering in brengen door een veiligheidscultuur te installeren bij de werkgevers. Daarom lanceerde ze de campagne ‘Safety My Priority’.
Door de verstrenging van het SWT (het vroegere brugpensioen) is het aantal oudere werknemers met arbeidsongeschiktheid sterk toegenomen. Uit onderzoek van de Confederatie Bouw blijkt echter dat dit in de bouwsector niet het geval is. Hoewel tussen 2013 en 2016 het aantal nieuwe brugpensioendossiers in de bouw afnam met 43%, nam ook het aantal arbeidsongeschikte werknemers in de bouw tijdens diezelfde periode lichtjes af (nl. met 1%).
Constructieve betonelementen worden veel gebruikt in o.a. industriebouw. Beton is en blijft een natuurproduct en is dus onderhevig aan krachten (horizontale, verticale en dwarskrachten). Iedere breuk kan leiden tot gevaarlijkesituaties. Dit artikel geeft een overzicht van de veiligheidscriteria tijdens de verschillende fasen waarin er met de elementen gewerkt wordt.
Lichamelijke gevolgen van blootstelling aan trillingen die inwerken op de bovenste ledematen, worden vaak veroorzaakt door een langdurige blootstelling aan handgereedschap zoals boormachines of kettingzagen. De ernstigste problemen zijn echter te wijten aan het hanteren van pneumatisch aangedreven materieel dat frequent in de bouw en bij wegenwerken wordt aangewend (bv. sloophamers, drilboren, trilstampers).
De bouwsector is berucht om zijn hoog aantal arbeidsongevallen en beroepsgebonden aandoeningen. Maar, zoals dit in vele sectoren het geval is, laat de technologische evolutie vermoeden dat ook op bouwplaatsen de arbeidsomstandigheden zullen verbeteren.