Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (Bilbao) heeft drie nieuwe OiRA-tools voorgesteld: een tool voor de horecasector en twee voor het onderwijs.
Preventieadviseurs zijn altijd op zoek naar nieuwe methoden om collega’s te motiveren en te informeren. Prevent ging te rade bij experten in onderwijsvormen voor praktische tips. Pedagogisch adviseur Ingrid Molein leert je in deze eerste bijdrage met een softwaretool video’s te bewerken.
Uit het jaarlijkse rapport “Ziekteverzuim van het Vlaamse onderwijspersoneel” blijkt dat in 2016 het gemiddeld aantal ziektedagen in het onderwijs gestegen is t.o.v. het jaar ervoor. De grootste oorzaak was de griep, maar bij langdurig zieken waren vooral psychosociale aandoeningen de boosdoeners.
Jonge werknemers zijn extra kwetsbaar. Zeker de jonge stagiairs die nog in opleiding zijn en toch al geconfronteerd worden met de risico’s op de werkvloer. PreventFocus sprak met Guy Linten, coördinator van de gemeenschappelijke preventiedienst van het Gemeenschapsonderwijs (GO!), over de manier waarop het onderwijs deze uitdagingen aangaat en welke struikelblokken extra aandacht verdienen.
Experten zijn het erover eens dat leerkrachten lichamelijke opvoeding fysiek en psychologisch een vermoeiend beroep hebben. Uit een recente Franse studie blijkt dat problemen op het vlak van organisatie en werklast een grote impact hebben op de gezondheid.
Lawaai in het onderwijs krijgt steeds meer aandacht in de media, maar in de scholen zelf is nog wat werk aan de winkel. Dat blijkt uit de studie van Stefaan Dhondt, preventieadviseur bij katholieke scholengroep Sint-Trudo in Brugge. Hij kreeg de ADMB-Award voor zijn onderzoek naar geluidsoverlast in het onderwijs en zijn praktische voorstellen om lawaai aan te pakken.
In de loop van 2012 hield de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk een inspectiecampagne in het beroeps- en technisch secundair onderwijs. De actie kaderde in het nationaal strategisch plan 2008-2012 en had als doel de leerlingen van de studierichtingen haarzorg en basismechanica te sensibiliseren over de risico’s waaraan ze tijdens hun opleiding (en later hun job) blootgesteld worden.
Leerkrachten staan doorgaans met veel plezier voor de klas en voelen zich persoonlijk betrokken met hun baan. Werkende seniorleerkrachten zijn ook gezonder dan hun jongere collega’s, zowel mentaal als lichamelijk. Nochtans haalt de meerderheid de pensioenleeftijd van 65 jaar niet: veel leerkrachten houden het voor bekeken vanaf 56 jaar. Recent onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Antwerpen (UA) onderzocht de uitstapmotieven van onderwijzend personeel.
In september gaan niet alleen de leerlingen maar ook de leerkrachten terug naar school. Het beroep van leraar houdt echter bepaalde risico’s in. Uit verschillende studies blijkt dat leraren regelmatig last hebben van psychische en fysieke problemen verbonden aan hun functie. Operatie Veiligheid zet de problemen op een rijtje en stelt enkele oplossingen voor.