Collectieve arbeidsovereenkomst

Woon-werkverkeer: de fiets blijft in opmars

De FOD Mobiliteit organiseert om de drie jaar een woon-werkenquête. Uit de resultaten van de editie 2021 blijkt dat fietsen steeds populairder wordt bij de Belgen. CAO 164, die op 24 januari 2023 is gesloten, gaat ook over vergoedingen voor het regelmatig fietsen van en naar het werk.

Recht op deconnectie: drie maanden uitstel

Een van de maatregelen die is opgenomen in de wet van 3 oktober 2022 houdende diverse arbeidsbepalingen (BS van 10 november 2022) is het recht op deconnectie voor werknemers. Daarvoor moet de werkgever bepaalde documenten neerleggen. In de praktijk zal de deadline voor het indienen van die documenten met drie maanden opschuiven: van 1 januari 2023 naar 1 april 2023.

Verplichte veiligheidsopleiding in de bouw

Om de veiligheid in de bouwsector naar een hoger niveau te tillen, is er nood aan meer opgeleide mensen op werven. In een vrije markt waar arbeiders even gemakkelijk van land van tewerkstelling wisselen als van hemd, is dat geen sinecure. Een blik op de huidige situatie.

Niet-recurrente bedrijfsresultaatsgebonden voordelen: cao nr. 90/4

Het systeem van de niet-recurrente bedrijfsresultaatsgebonden voordelen, bepaald in cao 90 en in werking getreden in 2008, biedt de mogelijkheid een loonbonus toe te kennen aan werknemers. De nieuwe cao 90/4, die gesloten werd op 22 februari 2022, wijzigt lichtjes het systeem wat betreft de doelstellingen die betrekking hebben op het welzijn van de werknemers.

Verlenging van cao nr. 149

Cao nr. 149 is van toepassing op het telewerk dat door de overheidsinstanties verplicht of aanbevolen werd in het kader van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De overeenkomst is niet van toepassing op ondernemingen waar al vóór 1 januari 2021 een systeem voor occasioneel of structureel telewerk bestond. Cao nr. 149 is gesloten voor bepaalde tijd en treedt buiten werking op 31 december 2021. 

Aanvullende vergoeding voor nachtarbeiders

De collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) nr. 46vicies semel van 18 december 2012 past op 1 januari 2013 het bedrag van de aanvullende vergoeding voor nachtarbeiders aan. De CAO werd verbindend verklaard door het Koninklijk besluit van 2 juni 2013 (BS van 13 juni 2013). Over welke vergoeding gaat het?

De ARAB-vergoeding en sanitaire voorzieningen voor werknemers

De wetgeving welzijn op het werk beschrijft in de bepalingen over arbeidsplaatsen uitgebreid de sanitaire voorzieningen voor werknemers. Maar deze regels moeten ook een bescherming bieden voor de sanitaire behoeften van de werknemers die in het kader van hun job constant de baan op moeten. Deze werknemers moeten tijdens hun werkuren namelijk iets kunnen drinken en naar het toilet kunnen gaan.

Honda zegt neen tegen alcohol en drugs

De collectieve arbeidsovereenkomst CAO 100 die bedrijven verplicht een alcohol- en drugbeleid uit te werken is reeds drie jaar van kracht. Uit recente cijfers van de Vereniging voor alcohol- en andere drugproblemen (VAD) blijkt echter dat nog lang niet alle bedrijven hun beleid rond alcohol- en druggebruik op het werk geformaliseerd hebben. PreventFocus nam een kijkje bij logistiek bedrijf Honda Europe waar directie en werknemers samen met Prevent een helder en efficiënt beleid op touw zetten.

CAO Kapperssector verbindend verklaard

Een nieuw KB heeft de CAO van 25 januari 2012 voor de kapperssector verbindend verklaard. Dat betekent dat alle werkgevers uit de sector voortaan verplicht zijn om de inhoud van de CAO na te leven. 

Drie jaar CAO 100

De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw (VAD) heeft sinds 2009 een online vragenlijst om organisaties te ondersteunen bij de uitwerking van een preventief alcohol- en drugbeleid. Een balans na drie jaar.