De Belgische Seveso-inspectiediensten ontwikkelden een inspectie-instrument om de opslag van gevaarlijke stoffen in een magazijn te beoordelen. Recent werd de tweede versie van het inspectie-instrument ‘Magazijnopslag' online geplaatst. In deze versie werden de opmerkingen verwerkt die naar voren kwamen tijdens de discussies over het document.
Het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet onlangs weten dat het aan de slag gaat met een nieuwe aanpak van arbeidsongevallen met licht letsel tot gevolg. Het uitgangspunt is dat hierdoor de veiligheid in bedrijven zal verbeteren.[1] Wat zijn de verschillen tussen de Belgische en Nederlandse.
Sinds de start van de gezondheidscrisis controleert de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk of werkgevers voldoende maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan (social distancing, dragen van een mondmasker, ...). In een parlementaire vraag polste een volksvertegenwoordiger naar de reeds uitgevoerde controles. De Tijd maakte enkele cijfers uit het antwoord op deze vraag bekend.
Het Forum voor de uitwisseling van handhavingsinformatie (Forum) van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) onderzocht voor een proefproject de invoer van producten in de EU. Bijna een kwart (23%) van de geïnspecteerde producten was niet in overeenstemming met REACH (illegale hoeveelheden van gevaarlijke stoffen) en CLP (onjuiste etikettering). Deze lacunes zouden een veilig gebruik van de producten in gevaar kunnen brengen.
De maatregelen die de overheid oplegt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben ook een impact op de auditsector. Hoe verlopen audits in tijden van corona? Wel, op afstand, indien mogelijk…
In een lang gesprek met Ir. Pieter De Munck, gepensioneerd eindverantwoordelijke van de inspectiedienst Toezicht op het Welzijn op het Werk (TWW) van de regio Limburg en Vlaams-Brabant, gaf hij preventFocus zijn mening over de huidige toestand in ons land van het Toezicht Welzijn op het Werk.
In de senaat is een vraag behandeld over ongevallen met heftrucks en de controles die uitgevoerd worden door de inspectie. Uit het schriftelijk antwoord van de minister van werk blijkt dat de cijfers van arbeidsongevallen niet onrustwekkend toenemen.
De federale Milieu-inspectie houdt toezicht op de markt van consumptiegoederen, chemische stoffen en biociden. Hoewel uit de controles bleek dat de meeste goederen en chemische producten die in België of de EU vervaardigd zijn, voldoen aan de wetgeving, moesten een aantal ingevoerde producten van de markt worden gehaald.
Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, stelt voor om een supranationale organisatie in het leven te roepen die zal toezien op de naleving van de arbeidswetgeving in de lidstaten. In 2018 zal een gedetailleerd voorstel worden ingediend.
In het begin van het jaar verzamelt de preventieadviseur alle gegevens om het jaarverslag van de interne preventiedienst samen te stellen. Bestaan er vergelijkbare verplichtingen in binnen- en buitenland? En hoe zien die er uit?