Naar aanleiding van de inspectiecampagne van 2022 vestigt de FOD Werkgelegenheid de aandacht op de specifieke situatie van werknemers in de dienstenchequesector en in het bijzonder op de verplichting voor werkgevers om een risicoanalyse uit te voeren. Op de website van het Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk (beswic.be) is een specifieke rubriek gewijd aan werknemers in de dienstenchequesector.
Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) lanceert via het Forum voor de uitwisseling van handhavingsinformatie een project om in de EU te controleren of online verkochte producten voldoen aan de REACH-beperkingen en de CLP-vereisten. Er zal ook een project rond de etikettering van biociden worden uitgevoerd. De inspecties zijn gepland voor 2025.
Op dinsdag 6 juni 2023 voerde de Arbeidsinspectie (Toezicht op het Welzijn op het Werk) bijzondere inspecties uit op bouwplaatsen in België. Bijna de helft van de vastgestelde inbreuken had te maken met het risico op vallen van hoogte.
Tussen februari en april 2022 voerde de inspecteurs van TWW inspecties bij ondernemingen in de dienstenchequesector. Deze campagne had tot doel de arbeidsomstandigheden, en meer bepaald de veiligheid en gezondheid van de werknemers die huishoudhulp verrichten bij particulieren thuis te verbeteren. Deze campagne krijgt een vervolg in 2023 en 2024.
Tussen februari en april 2022 voerde de inspecteurs van TWW een inspecties bij ondernemingen in de dienstenchequesector. Deze campagne had tot doel de arbeidsomstandigheden, en meer bepaald de veiligheid en gezondheid van de werknemers die huishoudhulp verrichten bij particulieren thuis te verbeteren. Deze campagne krijgt een vervolg in 2023 en 2024.
De Seveso-inspectiediensten ontwikkelen instrumenten om te onderzoeken of Sevesobedrijven de nodige preventiemaatregelen hebben genomen. Op de website van de FOD Werkgelegenheid is het inspectie-instrument ‘Preventiebeleid Zware Ongevallen’ beschikbaar. Het kan Sevesobedrijven helpen bij een interne doorlichting.
Stof op bouwwerven is gevaarlijk voor de gezondheid wanneer het in de longen terechtkomt. Met een specifieke communicatie- en inspectiecampagne wil de Deense arbeidsinspectie dat probleem onder de aandacht brengen.
Op 17 december 2021 bracht de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk een positief advies uit over het ontwerp van het Multi Annual National Control Plan (MANCP) van de FOD WASO. Dat plan is van toepassing op de sociaal inspecteurs van de AD Toezicht op het Welzijn op het Werk (TWW) en de AD Toezicht op de Sociale Wetten (TSW).
De Belgische Seveso-inspectiediensten ontwikkelden een inspectie-instrument om de opslag van gevaarlijke stoffen in een magazijn te beoordelen. Recent werd de tweede versie van het inspectie-instrument ‘Magazijnopslag' online geplaatst. In deze versie werden de opmerkingen verwerkt die naar voren kwamen tijdens de discussies over het document.
Het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet onlangs weten dat het aan de slag gaat met een nieuwe aanpak van arbeidsongevallen met licht letsel tot gevolg. Het uitgangspunt is dat hierdoor de veiligheid in bedrijven zal verbeteren.[1] Wat zijn de verschillen tussen de Belgische en Nederlandse.