Het KB van 5 maart 2023 ((BS van 28 maart 2023) wijzigt sommige delen van Boek 1 (laagspanning en zeer lage spanning), Boek 2 (hoogspanning) en Boek 3 (transmissie en distributie) van het Algemeen Reglement op de elektrische installaties (AREI - 2019) om aan de technologische evolutie te beantwoorden.
Suva, de Zwitserse nationale ongevallenverzekeraar, herinnert ons aan de gevaren van elektriciteit. Uit de statistieken blijkt dat het vooral gaat om arbeidsongevallen (slechts 1% zijn ongevallen thuis) en dat het ongeval in negen van de tien gevallen te maken heeft met een laagspanningsinstallatie. We focussen ons hieronder op de gevolgen van een elektrische schok.
Bedrijven moeten voorbereid zijn op een aangekondigde stroomuitval en hun installaties en arbeidsmiddelen dus tijdig uitschakelen. Hieronder volgen enkele tips van het INRS om te voorkomen dat werknemers risico’s lopen.
Het koninklijk besluit van 10 juli 2022 voegt een nieuw hoofdstuk (7.22) betreffende laadpalen voor elektrische voertuigen toe aan boek 1 van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
De nota’s van de Algemene Directie Energie, gericht aan de erkende organismen, en de thematische fiches van het beheerscomité nieuw AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) zijn beschikbaar op de website van de FOD Economie. Deze documenten geven een idee van de problemen die de controleorganismen ondervinden bij de toepassing van de nieuwe versie van het reglement.
Sinds 1 juni 2020 is er een nieuw Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) van toepassing. Sommige wijzigingen en verbeteringen die nu ingevoerd zijn, hebben ook een invloed op het ontwerp en de realisatie van verlichtingsinstallaties.
Het nieuwe Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) kadert in de continuïteit van het huidige AREI, dat sinds 1981 van toepassing is. Het brengt de belangrijkste reglementaire voorschriften voor elektrische installaties in België samen. Het nieuwe AREI is in werking getreden op 1 juni 2020. Hoe zit het met de bestaande installaties? Verandert de frequentie van de controles?
Voor wie in contact komt met elektrische installaties onder spanning, dreigen twee gevaren: elektrisering (en soms zelfs elektrocutie) en vlamboogongevallen. Het aantal verloren werkdagen door elektrisering neemt volgens OSHA de laatste 20 jaar af, maar deze positieve evolutie wordt ruimschoots gecompenseerd door het ernstige lichamelijk letsel dat kan ontstaan door de gevolgen van een vlamboogongeval.
In 2011 werden twee arbeiders geëlektriseerd op een bouwplaats. Een van de slachtoffers draagt er nog steeds de gevolgen van. In maart 2019 vond het proces tegen de leidinggevenden van het bedrijf en een kraanmachinist plaats.