Werkgevers bieden steeds vaker voordelen die gericht zijn op de bevordering van het mentaal welzijn van werknemers in het midden van hun leven. Het gaat dan met name om werknemers uit generatie X.
Op 10 oktober vond de Werelddag Geestelijke Gezondheid plaats. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) maakten twee nieuwe publicaties beschikbaar om mentale gezondheidsproblemen aan te pakken: richtlijnen rond mentale gezondheid op het werk (WHO) en een beleidsnota (IAO/WHO).
Over de hele wereld herdenken vakbondsorganisaties op 28 april de slachtoffers van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Op deze datum in 2003 vierde de Internationale Arbeidsorganisatie voor het eerst de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Het doel is om stil te staan bij de preventie van werkgerelateerde ongevallen en ziekten.
Op 24 maart 2022 werd een nationaal actieplan ter verbetering van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (2022-2027) gelanceerd. Het omschrijft de doelstellingen die in de komende jaren bereikt moeten worden op het vlak van welzijn op het werk.
Het nieuwe werken heeft zijn (her)intrede gedaan op onze werkvloeren, gedreven door een motor die ons allen bekend is, de Covid-19-pandemie. Ondanks de vele heersende vooroordelen kan het nieuwe werken een kader vormen voor meer welzijn op het werk. In dit artikel staan we stil bij enkele misvattingen en de impact van deze vorm van werken op het welzijn op het werk. Afsluiten doen we met tips voor de preventieadviseurs.
In het voorjaar van 2021 werd in België de Grote Werkplezierstudie uitgevoerd, een korte maar krachtige meting van het plezier dat medewerkers op de werkvloer ervaren. Een van de conclusies die in het oog springt, is dat werkplezier leeftijdsgebonden is: hoe ouder je wordt, hoe meer werkplezier je ervaart. Een opmerkelijke bevinding, maar klopt ze wel? En hoe valt dat dan te verklaren?
Voor zijn eindwerk over werken met derden in een Europese instelling mocht Marco Sereno, ex-cursist van preventAcademy, de preventAward voor beste eindwerk binnen de opleiding preventieadviseur niveau 1 (editie 2021) in ontvangst nemen. Marco is hoofd van de preventieafdeling bij het secretariaat-generaal van de Raad van de Europese Unie. In dit artikel licht hij de rechtsgrond toe voor werken met derden in een Europese instelling.
Om hun getuigschrift preventieadviseur psychosociale aspecten te behalen aan preventAcademy, dienden cursisten Clara Carlier en Virginie Vandereyken een actieonderzoek in over de impact van het plotse en massale telewerken op het welzijn van werknemers. Dit artikel bevat hun literatuurstudie en de conclusies bij hun hypotheses.
Met de zaak De Pauw werd het beroepsgeheim even brandend actueel. Naast enige paniek bij preventieadviseurs, preventieadviseurs psychosociale aspecten (PAPS’en) en vertrouwenspersonen, deed de berichtgeving ook heel wat vragen rijzen. Want hoe zit dat nu eigenlijk juist? En wie is in de professionele welzijnscontext tot het beroepsgeheim gehouden? De hoogste tijd dus voor een degelijke update. Voor u verder leest, alvast dit: paniek is nergens voor nodig, voorzichtigheid des te meer.
De FOD Werkgelegenheid heeft een gids getiteld ‘Welzijn op het werk: helder, handig!’ online gezet. Deze gids is zeer toegankelijk en vereist geen voorkennis. Het is bedoeld voor kmo’s, maar kan voor iedereen interessant zijn, of men nu al lang binnen het welzijnsgebied werkzaam is of pas een onderneming opgericht heeft. Het document bevat de basisprincipes van de wetgeving rond welzijn op het werk en 17 handige fiches voor de concrete uitvoering van het welzijnsbeleid.