Organisatie van de veiligheid

28 april: een werelddag in het teken van herdenking en preventie

Over de hele wereld herdenken vakbondsorganisaties op 28 april de slachtoffers van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Op deze datum in 2003 vierde de Internationale Arbeidsorganisatie voor het eerst de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Het doel is om stil te staan bij de preventie van werkgerelateerde ongevallen en ziekten.

Schotland: controleur beboet wegens onzorgvuldige controle van kermisattractie

In 2016 vond in een Schots pretpark een ongeval met een rollercoaster plaats. Nochtans was de attractie in kwestie enkele dagen eerder nog gekeurd. De controleur werd vervolgens strafrechtelijk veroordeeld. Zou dit ook kunnen gebeuren in ons land? En wat zegt onze wetgeving over de keuring van kermisattracties?

Quiz: wie doet wat voor de veiligheid?

Lees eerst de tekst over dit onderwerp.

Veiligheid en preventie op het werk: wie doet wat?

Of je voor een voedselbedrijf werkt, in de chemische industrie, of een gewone kantoorbaan uitoefent, in ieder bedrijf zijn er personen die zich bezighouden met de veiligheid van de werknemers en de preventie van ongevallen. Wie zijn deze personen en wat is hun rol?

Theater in bedrijven?

Kan het veiligheidsgedrag van werknemers veranderd worden? Kunnen nieuwe, gemeenschappelijke waarden worden ontwikkeld? Kan de preventie- en veiligheidscultuur binnen een bedrijf worden versterkt?
Het kan als de werknemers er op de juiste wijze bij betrokken worden. En hierbij gaat het om informeren, uitleggen, overtuigen,...
Het gebruiken van rationele argumenten of het vragen om "het gezond verstand" te gebruiken blijken niet voldoende om te komen tot gedragsveranderingen. Ook emoties moeten worden aangesproken, en dit kan bijvoorbeeld via theater. Bedrijfstheater begint trouwens steeds meer ingang te vinden.

Benoit Gallez, Prevent
 

Bedrijfsevenementen: geen verschil met alledaagse taken

Heel wat bedrijven organiseren af en toe evenementen om klanten, gasten of werknemers in de watten te leggen. De organisatie van deze evenementen is echter geen sinecure en vaak wordt meer aandacht besteed aan de originaliteit en de amusementswaarde dan aan de veiligheid van de deelnemers. Hieronder vindt u enkele tips die kunnen helpen om een bedrijfsevenement in goede banen te leiden.

Preventie zit op de rails

Dat veiligheid bij het spoor belangrijk is, spreekt voor zich. Maar net om dat het zo verweven is in alle activiteiten, vraagt het een duidelijke visie en strategie. Bij NMBS mobility kiezen ze voor een synergie tussen exploitatie- en arbeidsveiligheid en voor het opleiden van de mensen op het terrein. In een gesprek met PreventFocus vertelt Hans Van Belleghem, hoofd van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk bij NMBS Mobility hoe ze dit in de praktijk verwezenlijkt hebben.

De werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk op de werkvloer

Ieder jaar wordt op 28 april de werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk gehouden. De meeste bedrijven laten deze dag onopgemerkt voorbijgaan, maar sommigen grijpen dit moment aan om extra aandacht te besteden aan veiligheid en gezondheid op het werk. Dat is onder andere het geval bij ArcelorMittal Gent, waar kosten noch moeite bespaard worden om van 28 april een groots evenement te maken.