Het Universitair Ziekenhuis Gent heeft heel wat expertise opgebouwd rond evacuatiehulpmiddelen. Toch is evacuatie niet het eerste waar zij aan denken als er een brandalarm afgaat.
Alle organisaties moeten de nodige maatregelen voorzien om, indien nodig, iedereen die aanwezig is in de organisatie, werknemers én bezoekers, snel te kunnen evacueren. Niet of te laat evacueren kan leiden tot catastrofes, bv. in geval van brand. Een regelmatige evacuatieoefening is nodig om de procedure in te oefenen en om na te gaan of ze volledig is en nog actueel. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste elementen waarmee men rekening moet houden.
Mensen in noodsituaties op een vlotte en efficiënte manier naar een veilige plaats evacueren, kan uitdagingen met zich meebrengen. Dit is zeker het geval in situaties waarbij bv. een groot aantal personen, hulpbehoevenden en/of kinderen betrokken zijn. Gekende voorbeelden hiervan zijn scholen, ziekenhuizen en (zorg)voorzieningen voor ouderen. Maar ook gevangenissen en psychiatrische centra staan voor specifieke uitdagingen op het vlak van evacuatie. In dit artikel zoomen we in op de situatie van het Forensisch Psychiatrisch Centrum van Gent.
De dynamiek van de bewegingen van mensenmassa’s verklaart de zware balans van het drama dat op 24 september 2015 plaatsvond tijdens de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka (769 doden en 934 gewonden). De Franse krant L’Obs ging te rade bij een specialist op het vlak van dynamica van bewegende mensenmassa’s.