Veiligheidsinstructie

Werknemer en bedrijf veroordeeld voor ernstig arbeidsongeval

In Frankrijk raakte een arbeider in 2018 een deel van zijn rechterbeen en verschillende tenen kwijt toen zijn collega een shredder per ongeluk weer had aangezet. Tijdens het proces wezen de rechters vooral op de verantwoordelijkheid van het kunststofverwerkende bedrijf.

Veiligheidsinformatiebladen: essentiële informatie om veilig te werken met gevaarlijke stoffen

De REACH-verordening heeft enkele wijzigingen aangebracht aan de veiligheidsinformatiebladen (SDS). Vanaf 1 juni 2015 is het aanleveren van deze nieuwe (SDS) verplicht voor stoffen en mengsels. Wat moet je als downstreamgebruiker weten over het opstellen en lezen van deze veiligheidsinformatiebladen?

Instructiefiche: werken met gevaarlijke schoonmaakproducten

gevaarlijke schoonmaakproducten

Poetsvrouwen worden dagelijks blootgesteld aan gevaarlijke stoffen die zich in de schoonmaakproducten kunnen bevinden. Het is belangrijk hier heel voorzichtig mee om te springen. Enkele tips.

Instructiefiche - Hoe boren zonder je te blesseren?

boormachine

Zoals de naam reeds aangeeft, dient een boormachine om… gaatjes te boren. De machine wordt zeer vaak gebruikt, en kan elektrisch of pneumatisch zijn. De duurzaamheid en precisie van de boormachine varieert naargelang het materiaal waarmee gewerkt wordt. Gezien de vele risico’s die het gebruik van een boormachine met zich meebrengt, zetten we enkele preventiemaatregelen op een rijtje.

Instructiefiche - Nooddouche en oogdouches

nooddouche

Ondanks het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen er tijdens het manipuleren van gevaarlijke stoffen nog altijd ongevallen gebeuren. De eerste seconden zijn van cruciaal belang om de schade te beperken. Met een nooddouche en oogdouches kun je direct de getroffen lichaamsdelen overvloedig spoelen.

Geef iedereen veiligheidsinformatie

Bedrijven doen vaak een beroep op onderaannemers voor het uitvoeren van taken waarvoor binnen het bedrijf onvoldoende tijd of competenties beschikbaar zijn. Deze occasionele medewerkers moeten niet alleen worden geïnformeerd over de risico’s verbonden aan de uit te voeren taken. Zij moeten ook de in het bedrijf geldende veiligheidsregels kennen.

Instructiefiche - Manuele transpallet

In een magazijn is een ongeval snel gebeurd. Om lasten te verplaatsen in een magazijn gebruik je best een transpallet of een heftruck. Maar ook al is het de meest ergonomische manier om goederen te verplaatsen, toch bestaan er ook risico’s. Deze fiche toont aan hoe je een transpallet moet gebruiken voor, tijdens en na het verplaatsen van lasten.

Instructiefiche - Handen wassen

Instructiefiche voor het stapsgewijs grondig wassen van de handen.

 

Instructiefiche: Wat moet je doen bij een epilepsie-aanval?

Enkele basishandelingen die je kan toepassen om iemand bij te staan in geval van epilepsie

 

.

Instructiefiche: Wat betekenen de symbolen op chemische producten?

Wat betekenen de symbolen op producten?