Een voormalige West-Vlaamse drukkerij en haar zaakvoerder werden veroordeeld tot het betalen van een geldboete voor een arbeidsongeval waarbij een interimarbeider met zijn hand terechtkwam in een drukpers.
Het Gerecht van de Europese Unie heeft de gedelegeerde verordening van de Europese Commissie van 2019 betreffende de geharmoniseerde indeling en etikettering van bepaalde vormen van titaandioxidepoeders als kankerverwekkend bij inademing, nietig verklaard. Welke argumenten gebruikte het Gerecht daarvoor?
In een beschikking van 4 maart 2022 onderzocht de voorzitster van de arbeidsrechtbank van Henegouwen (afdeling Charleroi) de juridische situatie van dieren die in het kader van een arbeidsrelatie worden gebruikt. In het kader van de hieronder beschreven zaak moest een werkneemster aan haar voormalige werkgever de twee snuffelhonden teruggeven die ze in het kader van haar functie als hondengeleidster gebruikte.
Een Brits metaalverwerkend bedrijf is veroordeeld nadat bij verschillende werknemers het hand-armvibratiesyndroom (HAVS) en het carpaletunnelsyndroom werd vastgesteld. Er was sprake van meerdere overtredingen op het gebied van gezondheid en veiligheid.
Bij de voorbereiding van de verplaatsing van een graafmachine naar een andere bouwplaats werd een werknemer verpletterd door een tegengewicht van dertien ton.
Op 23 oktober 2018 werd een werknemer van een suikerfabriek verpletterd onder een bak. Bijna twee jaar[1] na de feiten werd de eigenaar van de fabriek, een grote Europese groep binnen de suikersector, schuldig bevonden aan onopzettelijke doodslag en veroordeeld tot een geldboete van 50.000 euro.
Op 2 juni 2020 deed het hof van beroep van Parijs een opmerkelijke uitspraak: het veroordeelde een werkgever omdat hij een werknemer niet genoeg werk had gegeven, waardoor hij een bore-out opliep. De rechters vergeleken de praktijken van de werkgever met pesterijen.
Volgens het hof van beroep van Parijs kan een hartstilstand na seksuele betrekkingen als een arbeidsongeval beschouwd worden. Deze uitspraak werd opgepikt door een advocate en overgenomen door BFM TV. Vandaag is het een hot item in de Franse pers. Dit zijn de grote lijnen van het vonnis.
De krant L'Echo publiceerde onlangs een artikel over een rechtszaak waarbij het ongeval van een journalist die tijdens zijn vakantie een reportage maakte, als arbeidsongeval werd beschouwd. Welke argumentatie hanteerde de rechtbank hierbij?
Inbreuken op de Welzijnswet kunnen een bedrijf veel geld kosten en zelfs leiden tot celstraffen. Hiervan kunnen twee Belgische bedrijven getuigen die recent veroordeeld werden voor verschillende arbeidsongevallen.