De arts waarmee de werknemers het vaakst in contact komen, is uiteraard de huisarts of behandelende arts. Maar in de context van het werk kunnen werknemers ook geconfronteerd worden met een arbeidsarts, een adviserend arts of een andere expertise-arts.
Op 20 september 2022 verscheen een nieuw koninklijk besluit over re-integratie in het Belgisch Staatsblad. De wet die de arbeidsrechtelijke omkadering voor medische overmacht regelt, volgde op 18 november 2022. Sinds 28 november 2022 moeten werknemers of werkgevers die een beroep willen doen op medische overmacht een nieuwe procedure volgen die is losgekoppeld van het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers. Deze twee procedures zijn in onderstaand artikel beschreven.
In september 2021 riep de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk IDEWE werkgevers op om long covid te erkennen als ziektebeeld en voldoende aandacht te besteden aan een goede re-integratie van longcovidpatiënten. Snel contact opnemen met werknemers die lijden aan long covid, is de boodschap voor werkgevers. Dokter Wim Van Hooste geeft zijn opinie.
In mei 2019 is door een aanpassing van de wetgeving voor het eerst de term preventieadviseur-arbeidsarts gebruikt in de Codex welzijn op het werk. Een KB, verschenen op 11 juni 2019, heeft vervolgens de terminologie doorheen de volledige codex aangepast. De stap van de term van ‘geneesheer’ naar ‘arts’ past in een breder maatschappelijk kader.
Een Franse werknemer overleed toen hij in de wachtkamer aan het wachten was om een periodiek onderzoek bij de arbeidsgeneesheer te ondergaan. Is dit een arbeidsongeval of niet? En hoe deze problematiek naar Belgisch recht oplossen?
Het KB re-integratie beoogt de bevordering van de re-integratie van de werknemer die het overeengekomen werk niet kan uitoefenen. Aangezien deze nieuwe wetgeving vele vragen oproept, heeft Co-Prev, de vereniging van de externe diensten voor preventie en bescherming, beslist om de vragen en antwoorden samen op te nemen in een samenvattende FAQ.
Wat betreft de re-integratie van werknemers die langdurig ziek zijn geweest, kondigden minister van Sociale Zaken en minister van Werk in de ministerraad van 31 maart 2017 een ontwerp van koninklijk besluit aan ter responsabilisering van werkgevers, werknemers en artsen. Het is de bedoeling om mensen die de capaciteiten hebben om te werken, te motiveren om opnieuw aan de slag te gaan
BASF Antwerpen NV koos resoluut voor een preventief maar ook curatief alcohol- en drugsbeleid. Duidelijke regels moeten alcohol en drugs van de werkvloer weren. Werknemers die toch kampen met een verslaving worden echter bijgestaan in hun ontwenningsproces. De bedrijfsarts speelt in het ganse traject een centrale rol.