Ademhalingssfilter

Covid-19: ademhalingsmaskers

Het Covid-19-virus wordt overgedragen via neusvocht, speeksel en druppeltjes die we uitstoten bij het praten, hoesten of niezen. Welk type beschermingsmasker kan men best gebruiken: een chirurgisch masker of een FFP-masker? Het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS) geeft een antwoord op deze vraag.

Nanomateriaal: aansluiting van ademhalingsmaskers op het gelaat

Het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS) heeft een laboratoriumonderzoek uitgevoerd naar het beschermingsniveau van ademhalingsmaskers tegen nanomateriaal. Uit dit onderzoek blijkt dat de belangrijkste parameter voor de ademhalingsbescherming niet de grootte van de deeltjes is, maar de aansluiting van het masker op het gelaat.

Baarddragers: opgelet met ademhalingsbescherming

Een studie van de HSE (Health and Safety Executive – de Britse arbeidsinspectie) toont aan dat baarddragers best geen filtermasker van het type FFP3 gebruiken. De inwaartse lekkage kan als gevolg van de baardgroei tot 50% toenemen.

PBM’s: bieden de normen voldoende weerstand?

Uit recente studies is gebleken dat elektrostatische ademhalingsfilters minder goed presteren naarmate ze langer worden gebruikt, ook al voldoen ze aan de normvoorschriften. Naar aanleiding van deze onrustbarende vaststelling heeft de Duitse Commissie voor Arbeidsbescherming en Normalisatie (KAN) onderzocht in welke mate in de normen rekening wordt gehouden met de eventuele verminderde beschermende werking van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s).